Helt fel av Riksbanken att fortsätta höja räntan. Regeringen gör samma misstag

 – Man oroar sig för något som är borta nästa år, säger chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt.

I en ny konjunkturprognos räknar näringslivsorganisationen med att inflationen faller snabbt under hösten och ligger kring Riksbankens mål på två procent i början av 2024.

– Vi har nu haft fyra kvartal i följd med fallande konsumtion, det har vi inte haft sedan 1993, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Sammantaget spår Svenskt Näringsliv att svensk BNP faller med 0,9 procent i år och landar på nolltillväxt 2024.

Helt fel av Riksbanken att fortsätta höja räntan. Regeringen gör samma misstag när den håller igen på statsfinanserna och hänvisar till en inflation som enligt Daunfeldt är under kontroll nästa år.

SvD/TT 18 September 2023

https://www.svd.se/a/69AlMz/svenskt-dubbelfel-forvarrar-lagkonjunktur


Klas Eklund varnar för att höja räntan ytterligare

SvD 21 augusti 2023

https://englundmacro.blogspot.com/2023/08/klas-eklund-varnar-for-att-hoja-rantan.html


Häromveckan satte Svenskt Näringsliv med chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt ned foten – överskottsmålet ska skrotas.

https://englundmacro.blogspot.com/2023/05/haromveckan-satte-svenskt-naringsliv.html


Svenskt Näringsliv gör helt om, dock utan att göra en pudel

Svenskt Näringslivs verkställande direktör Urban Bäckström och chefsekonom Stefan Fölster har på DN Debatt 16/11 2008 på något icke angivet sätt kommit fram till att det nu finns ett utrymme för långsiktiga reformer med en årskostnad på 30 till 40 miljarder. "Utöver detta finns som vi ser det ytterligare ett utrymme på cirka 20 miljarder för tillfälliga åtgärder koncentrerade till den allra närmaste tiden."

Artikeln är ändå intressant därför att den klart visar den skamlösa ointellektualism som utmärker många av EMU-jasidans ledande företrädare.

Urbans och Stefans artikel står nämligen i klar strid med vad Svenskt Näringsliv skrev i sitt officiella remissvar på SOU 2002:16, Stabiliseringspolitik i valutaunionen.

Där skrev man att "Svenskt Näringsliv avstyrker det föreslagna finanspolitiska rådet. Det finns inget behov för ett sådant eftersom vi anser att aktiv stabiliseringspolitik inte skall bedrivas."Nils Lundgren är storsint och känner medlidande. Det gör inte jag.

Carl B Hamilton, Birgitta Ohlsson, Urban Bäckström och många andra ställde upp helhjärtat, aningslöst och omdömeslöst för euron. Det skrev Nils Lundgren på sin blogg dem 8 december 2011

Jag har sedan länge vetat att Nils Lundgren tänker mina tankar bättre än jag själv och dessutom formulerar dem bättre än jag själv skulle kunna göra.

Det får man leva med. Det kan man också hänvisa till när folk tycker jag skall vara mer ödmjuk. 

Nu är Nils Lundgren dessutom  storsint också. 

Englund blogg 9 december 2011 Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sju chefsekonomer med delade meningar (2,5 eller 2,25)

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet