Där står hon, von der Leyen, i glad och varm aprikosfärg

Det är spännande att samma vecka få höra linjetal från de två personer som tar ut vår kurs just nu. 

På tisdagen lyssnar jag på statsminister Ulf Kristerssons regeringsförklaring

på onsdagen på EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens ”state of the union”-tal.

Där står hon, von der Leyen, i glad och varm aprikosfärg, och både inleder och avslutar sitt tal med ungdomen. Hon ser hos de unga en vision för ett starkare Europa, ”en brinnande lust att bygga något bättre”. Hon lägger ut orden om digitalisering och AI, och återvänder gång på gång till framtiden (23 gånger, närmare bestämt). 

Och där står han, Kristersson, i mörk kostym, och talar om många, stora, svåra utmaningar. Om energimarknad och inflation. AI nämns endast i förbifarten (det ska tillsättas en AI-kommission). Unga förknippas främst med problem: psykisk ohälsa, brottslighet, hedersförtryck. Framtiden nämns en handfull gånger.

Båda utstrålar lugn och allvar, de tittar ner på och upp från sina papper ungefär lika mycket. Men von der Leyen ler oftare, liksom i samförstånd

Aristoteles fann att retoriker kan använda tre olika medel för att övertyga. För det första ethos, som handlar om trovärdighet och förtroende. För det andra logos, som handlar om förnuftiga och faktabaserade resonemang. För det tredje pathos, som handlar om att väcka känslor och engagera.

Man kan förstås hävda att det är lätt att sitta i Bryssel och använda stora, förföriska ord – medan vi här i Sverige har att förhålla oss till en bister verklighet med gängbrottslighet och inflation.Skulle kommissionens tankar bli verklighet

finns det fog för att tala om risk för allvarliga skador på den framgångsrika frihetliga västliga kapitalism som haft förmågan att öka såväl företagsamheten som det allmänna välståndet.

Janerik Larsson, senior advisor för Stiftelsen Fritt Näringsliv, Svensk Tidskrift 30 april 2021

Englund: 20 år sedan euro-omröstningen (englundmacro.blogspot.com)


Joseph Borell Commission Vice-President in charge of coordinating the external action of the European Union.

Coordinating the external dimension of the work of the Commissioners, improving the link between internal and external aspects of the Commission’s policies. 

https://commissioners.ec.europa.eu/josep-borrell-fontelles_en
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sju chefsekonomer med delade meningar (2,5 eller 2,25)

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet