Per Gahrton

 ”Regeringen medverkar till att Sverige förvandlas till ett län i EU”

Anna Lindh och Lena Hjelm-Wallén vill nå bortom ja-nej-debatten om EU, de vill “utgå från sakfrågorna”, hävdar de i sin programartikel (DN Debatt 12/2). Varpå de radar upp okontroversiella önskelistor om bättre miljö, ökad jämställdhet och kamp mot arbetslöshet -- men som katter kring het gröt undviker de frågor som dominerar i EU:s egen debatt: militariseringen av EU, ökningen av de stora EU-staternas makt och EU:s långsiktigt federalistiska målsättning.

Inte heller en stavelse i artikeln om ESP:s krav på “reform av EU:s institutioner”, bland annat när det gäller viktning av rösterna i rådet och “Ökad användning av majoritetsröstning”. Detta är så mycket märkligare som EU-parlamentet - som valet den 13 juni gäller ägnar ofantlig uppmärksamhet åt just de institutionella maktfrågorna. Så sent som förra veckan antogs inte mindre än tre sådana betänkanden som beslutsprocessen i rådet efter utvidgningen, om förstärkning av EU:s institutioner och om institutionella konsekvenser av EMU i samband med utvidgningen.

Här ställs myriader av krav i federalistisk riktning, man vill t ex ha ett budgetsystem som “inspireras av federalismen” och en utrikesrepresentation för EMU som motsvarar EU:s ställning som “ekonomisk och handelsmässig stormakt”.

internetional.se/emugartn.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Swedbank: Svagare krona krävs för att nå inflationsmålet