Vi har nyss hyllat Gustav Wasa .Ett antal personer vill, allra helst utan folkomröstning, lämna över ytterligare makt till Bryssel och Frankfurt

Nu har återigen en kampanj börjat för att Sverige ska ansluta sig till euron. Vi är många som vill delta i debatten.  

Torsdagen den 19 november 1992 på eftermiddagen, klockan 14.30, skedde det vi hade fruktat. Efter ett mycket kostsamt försvar gav Sverige upp, och kronan fick flyta fritt emot andra valutor. Alla vi som då arbetade med räntor och valutor fick konstatera att det ”officiella” Sverige hade haft alldeles fel, och att de som varit ”lojala” med Sverige och trott på den fasta växelkursen fick betala ett mycket högt pris när kronan släpptes. 

Många av de konkurser som kom i spåret av de dåliga tiderna i början av 1990-talet, var en direkt följd av den svenska devalveringen. Lån i utländsk valuta var mycket vanligt i början av 1990-talet. 

Min personliga lärdom var att alla makroanalyser i princip var fel (som sa: fast valuta för evigt), och att endast ett fåtal personer hade både kompetens och framför allt ryggrad att säga som det var. 

Efter devalveringen 1992 gick vi från svag till klart positiv bytesbalans. Sverige toppade bytesbalansen år 2004 med cirka +7% av BNP. 

Euron är inte ett ekonomiskt, utan ett politiskt projekt. Det var Frankrikes dåvarande president Francoise Mitterrands krav för Tysklands återförening. Underförstått skulle en gemensam valuta vara positiv för framtida fred mellan de historiska antagonisterna Frankrike och Tyskland.  

Många ekonomer (till exempel Milton Friedman) har historiskt uttryckt skepsis kring euron, eftersom det finns uppenbara problem inför framtiden. Länderna inom euron och övriga Europa är väldigt olika.

Våra förfäder har slitit, slagits och dött för ett fritt och oberoende Sverige. Vi har nyss hyllat Gustav Wasa som Sveriges moderna urfader. Därför är det med stor ironi som ett antal personer vill, allra helst utan folkomröstning, lämna över ytterligare makt från det svenska folket till Bryssel och Frankfurt. 

Sveriges Riksbank är en av garanterna för ett fortsatt fritt och oberoende Sverige. Med en egen centralbank har vi alltid ett eget handlingsutrymme. 

Henrik Molenius, VD för analysföretaget Westnova Management och med ett förflutet på Nordea och tidigare VD på Varbergs Sparbank

Affärsvärlden 25/9 2023

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sju chefsekonomer med delade meningar (2,5 eller 2,25)

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet