Mitelmans primära ekonomiska oro rör inflationen och därmed räntan


Prisökningstakten faller visserligen i hela världen, men det går trögt att få bukt med den i USA, vilket är den främsta anledningen till de deppiga börserna under de senaste veckorna. 

Nu går ju den amerikanska ekonomin relativt bra, något som gör det svårare att få ner inflationen just där, men ännu viktigare är hur företagen i Europa agerar när de snart märker att konsumenten inte längre köpstrejkar. 

Piset är, som bekant, vad kunden är villig att betala, inte vad företagen har tvingats betala för produktionen. 

Många kommer ihåg det gyllene året när fönstret var vidöppet för prishöjningar och marginallyft. Om detta beteende upprepas nu när konsumentförtroendet gradvis återkommer så lär centralbankernas räntesänkningsplaner skrinläggas eller åtminstone skjutas på framtiden

På kort sikt är frågan om den europeiska centralbanken, ECB, och Riksbanken kan avvika från den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, och sänka sina styrräntor, trots att Fed skjuter på sina lättnader.

Tyskland var tidigare Europas motor. Så är det inte längre beroende på en hemmasnickrad kombination av usel energipolitik med nedlagd kärnkraft, beroendet av Kina, katastrofal infrastruktur som får SJ att framstå som normalfungerande, en personbilsindustri med enorma problem och en snabbt åldrande befolkning.

Så där ja – nu har även hoten dissekerats. De ska tas på allvar. Men huvudspåret ligger fast med fortsatt tillväxt, lägre inflation och sänkta räntor. 

Sa jag att våren är här?

Henrik Mitelman DI 30 april 2024

https://www.di.se/analys/har-ar-borsens-mardromsscenarion/


Henrik Mitelman på min blogg

https://englundmacro.blogspot.com/search?q=mitelman


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Swedbank: Svagare krona krävs för att nå inflationsmålet