Det var S & M som orsakade den kommande krisen, partierna alltså.

Ända sedan 2010 har ekonomer varnat för att fastighetsmarknaden var på väg att spåra ur. Tydligast syns det nog på att trenden för bostadspriserna kraftigt avviker från BNP - från ungefär 2010.

Det finns mycket man hade kunnat göra. Avskaffa ränteavdragen, återinföra fastighetsskatten, tvinga fram trettioåriga amorteringsplaner och låta hushållen binda sina bostadslån på lika många år. 

Men inget av detta genomförde de två stora partierna. I stället lurpassade man på att varandra och hoppades att det andra stora partiet skulle ta ordet "fastighetsskatt" eller "ränteavdrag" i sin mun. Då var man redo att slå till. 

Så ivriga var partierna att exempelvis Moderaterna valde att lyfta fram interna diskussioner som Socialdemokraterna fört - i förhoppning om att väljarna skulle börja känna osäkerhet om S verkliga intentioner.

Beteendet är begripligt, men knappast statsmannamässigt

S & M vägrade däremot konsekvent att lyfta ett finger för att förhindra den kommande krisen. Den skulle ju ändå inträffa flera år fram i tiden och inte drabba de nu aktiva politikerna. 

Den hälsosamme ekonomisten 27 March, 2023

https://www.ekonomism.us/#top


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Swedbank: Svagare krona krävs för att nå inflationsmålet