En dag i juli 2012 höll den amerikanska centralbanken Federal Reserve ett av sina regelbundna möten

Hur fick vi en hel generation som vant sig vid att köpa lägenheter med lånade pengar som är nästan gratis? 

I boken ”The lords of easy money” går journalisten Christopher Leonard 

(The Wall Street Journal Best Book of the Year NEW YORK TIMES BESTSELLER) 

igenom de beslut och de diskussioner som ledde fram till den nya penningpolitiken.

Under mötet berättade representanten från Dallas, Richard Fisher, om ett samtal han nyss haft med teknikföretaget Texas Instruments finanschef. Företaget, berättade han, hade lånat 1,5 miljarder dollar – över 15 miljarder kronor – men företaget tänkte inte använda pengarna för att bygga en ny fabrik, investera i forskning eller rekrytera nya anställda. I stället tänkte de använda pengarna för att köpa tillbaka sina egna aktier.

”Vi arbetar under hypotesen”, fortsatte Fisher, ”att om vi sänker kostnaden för kapital och förser företag med billiga pengar så uppmuntrar vi dem att växla upp… att investera och skapa jobb. Jag tror inte att det är det som händer.”

Under åren mellan 2008 och 2022 höll de ansvariga på den amerikanska centralbanken på med vad som måste beskrivas som ett gigantiskt experiment. De tryckte så mycket pengar att penningmängden dubblades och dubblades igen.

Bernanke sänkte räntan. Men framför allt tillämpade han en metod som kallades ”quantitative easing” – förkortat QE. 

Det är mycket som tyder på att Bernankes snabba agerande räddade världsekonomin – ett tag. 

Det var som att den amerikanska bostadsmarknaden fick intravenöst dropp i några år.

Från 2012 och framåt hade Federal Reserve i princip målat in sig i ett hörn. När de antydde att tillgångsköpen skulle upphöra reagerade marknaderna negativt – och de tvingades tänka om.

De blev sin egen tillgångsbubblas gisslan.

Diskussionen på Federal Reserve den där julidagen för tio år sedan är en illustration av det. När Fisher – som själv saknade en doktorstitel i nationalekonomi – hade berättat färdigt om sitt besök på Texas Instruments svarade Ben Bernanke honom:

”Tack”, sa centralbankschefen. ”Jag vet att vi vid det här bordet sätter stort värde på anekdotiska rapporter. Men jag vill uppmana dig att inte fästa för mycket vikt vid uppfattningar från människor i den privata sektorn som inte har någon utbildning i nationalekonomi.”

Johan Anderberg SvD  16  mars 2023
”Generation QE” har vant sig vid att kunna köpa lägenheter med lånade pengar som nästan är gratis och de utgick från att bolånet skulle fortsätta vara billigt. 

DN:s Katrine Marçal Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne går i år 2022 till amerikanerna Ben Bernanke, Douglas Diamond och Philip Dybvig för forskning som de grundlade i början av 1980-talet.Jag tycker det är skriande uppenbart att räntan världen över är för låg och att en större del av stimulanserna borde ske via finanspolitiken.

Rolf Englund blogg 5 december 2009Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB