Under en lång period steg bostadspriserna i Sverige kraftigt, mer än i många andra europeiska länder, men...

I april 2022, när bostadspriserna i Sverige nådde sin toppnotering, publicerade DN:s Fakta i fråga en artikel om villaprisernas utveckling. Analysen visade att bostäder inte var uppenbart övervärderade utan att de höga priserna kunde förklaras av låga räntor och höga hushållsinkomster.I januari 2022 var Swedbanks 1-åriga genomsnittliga bolåneränta 1,32 procent. I dag är den mer än tre gånger så hög: 4,36 procent.

De svenska bostadspriserna har fallit mer än i många andra länder. Följande graf visar data över huspriser i ett urval grannländer:Hushållen har en högre andel rörliga lån i Sverige än i många andra länder. 

Hushållens lån är internationellt sett mycket höga i Sverige i förhållande till disponibla inkomster, även om de är ännu högre i Danmark och Norge.

Räntekvoten visar räntebetalningarna som andel av hushållens disponibla inkomster.


DN 31 mars 2023

https://www.dn.se/sverige/fakta-i-fragan-hur-mar-bostadsmarknaden/


DN april 2022DN:s analys visar att två faktorer har haft avgörande betydelse för prisutvecklingen på villor: kraftigt sjunkande bolåneräntor och ökande hushållsinkomster. Dessa variabler förklarar enligt modellen prisutvecklingen mellan 1989 och 2021 väl. 

Det talar för att villorna i Sverige inte är uppenbart övervärderade.

Fakta i frågan: Hur stor är risken för en bostadskrasch? - DN.SE


-  Årtionden med höga skatter har proletariserat den svenska medelklassen om vi bortser från våra tillgångar i fastigheter.

Sofia Nerbrand, då chefredaktör på samhällsmagasinet Neo, på SvD ledarsida 25/9 2006

https://englundmacro.blogspot.com/2013/12/medelklassen-alltmer-proletariserad.html
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB