What have I done? Caveat Emptor

Jag hade planer på att skriva en bok till. Jag visste vad den skulle heta och hur omslaget skulle se ut.

 


Past performance is not a guide to future performance. 
The value of investments, and the income from them, can fall as well as rise. 
You may not get back the full amount invested and, in some cases, nothing at all.

Det blev en artikel -  Guldet, euron och budgetunderskottet.


Vad har jag uträttat?

När jag läste i Lund var jag ordförande i det som då hette Konservativa Studentföreningen i Lund, numera Studentföreningen Ateneum 



En website

Rolf Englund Internetional Communications IntCom - on the web since 1995 


Några böcker.


Under sommaren 1966 hade jag ett tillfälligt uppdrag att för Timbros föregångare, Utredningsbyrån för Samhällsfrågor, göra en utredning om svenskt U-landsbistånd. Där skrev jag bl a att: 

"U-ländernas växande skuldbörda inger allvarliga farhågor. Det antas ibland att finansiering på vanliga villkor och från privata källor kommer att bli lättare. Men u-länder med enorma skulder och stora fasta återbetalningsskyldigheter kommer efter konventionella mått att vara föga kreditvärdiga. Om den offentliga hjälpen någon gång i framtiden kommer att upphöra är det svårt att tro annat än att nästa fas skulle bestå i moratorium på förfallande skulder...Detta gör att länder som nu eller inom kort tvingas göra stora återbetalningar... bland dessa länder ingår Argentina, Brasilien, Chile, Turkiet och Indien."

Jag hade således tänkt på detta länge innan jag 1983 skrev inte alls den bästa men kanske den första boken om den dåvarande skuldkrisen i Latinamerika.



Ett oräkneligt antal artiklar. Många kan läsas via länkar nedan.

Dessa artiklar tyckte jag själv var de bästa.



Min första löntagarfondsartikel, 1974, i Svensk Linje m anl av Bo Södersten och Villy Bergström 

Det var svårt för många, uppvuxna med Harpsundsandan, att inse faran. 

Vi var några stycken som fick väcka dem. Nu skriver historikerna om det.

Se t ex "Socialists at the Gate / Swedish Business and the Defense of Free Enterprise, 1940–1985":

Just as Eskilsson had been absolutely essential for creating a new infrastructure for the opinion formation of the business community in the late 1970s, he was also the principal administrator of the campaigns against the wage-earner funds. 

He was, moreover, surrounded both at the higher and lower lever in the SAF hierarchy by like-minded individuals with a strong ideological commitment to free market ideas, such as Curt Nicolin, Olof Ljunggren, Carl-Johan Westholm, Danne Nordling and Rolf Englund. 

Källa: Rikard Westerberg Dissertation for the Degree of Doctor of Philosophy, Ph.D., in Business Administration. Stockholm School of Economics, 2020 

https://englundmacro.blogspot.com/2020/11/socialists-at-gate-timbro-och-dess.html


Jag kände mig till och med tvungen att utmana familjen Wallenberg och styrelsen för SE-banken, där lustigt nog Rudolf Meidner var ledamot som statlig representant.

https://www.internetional.se/resevd977.htm


 - En ledande direktör var Grängeschefen Erland Waldenström som hade en styrande position inom Industriförbundet. Det ledde till att organisationen tillsatte den s k Vinstandelsgruppen som skulle utarbeta ett system för vinstdelning som man trodde skulle kunna avtala med LO om.

Danne Nordling


Lars Tobissons bok Så nära men ändå inte    


Om Löntagarfonderna på min website


Nya Wermlands-Tidningen NWT

Ett stort tack till familjen Ander som 1977-1979 lät mig skriva ett oräkneligt antal ledare i NWT om löntagarfonderna och som lät mig skriva många förgripliga artiklar om EU och EMU i början av 2000-talet.


Euron

Om Maastrichts föregångare, den s k Werner-planen ur boken "Vår framtid i Europa"

(MUF, 1971) av Jan Brännström, Rolf Englund och Claes-Henric Siven

 https://www.internetional.se/siven.html


Ur Förordet av Anders Björck, maj 1971

Debatten om Sveriges förhållande till den gemensamma marknaden är ingalunda slut i och med att regeringen, därtill pressad av vänsteroppositionen inom det egna partiet och av centerpartiet, har deklarerat att ett fullvärdigt svenskt medlemskap i EEC är uteslutet. Mycket tyder på att EEC-debatten kommer att vara aktuell under ett bra tag framöver.



Flygturen var ordnad av Anders Björck, då ordförande i MUF, sedermera bl a försvarsminister 1991–1994 och förste vice talman, för mer se Wikipedia, Vi samlades vid Barkarby flygfält och möttes av Chefen för Flygvapnet, flögs med DC3 till  F 7 i Såtenäs och fick efter middag och övernattning sitta i baksätet på en flygtur med raketskjutning. Även SSU fick motsvarande behandling.

Jag var förbundssekreterare i MUF några år och senare väskbärare åt Gösta Bohman, en post på vilken jag ersattes av Carl Bildt.
 

När Nigel Farage och jag år 2002 talade i Westminster Abbeys kyrksal

Jag och några andra skulle vara som ett förband innan rockstjärnan skulle göra sin entré. Nigel Farage var rockstjärnan. Jag hade då mycket dimmiga begrepp om honom och lyssnade med skräckblandad förtjusning på hans budskap.

Min insats var således mycket begränsad, men det uppvägs av att kyrkan, som kyrksalen hörde till, var Westminster Abbey.




Under folkomröstningskampanjen om EMU, på torget i Flen, debatterade jag EMU med Walburga Douglas (m), född von Habsburg.

From 1916 to 1918, my father was crown prince of Austria-Hungary, so he was an important man.

Habsburgs picknick och slutet på järnridån och kommunismen




Jag var med om att bilda kampanjorganisationen Medborgare mot EMU. Vi var med i det vinnande laget i folkomröstningen år 2003. 

Euron är dåligt tänkt rent ekonomiskt och leder till federalism, "ever closer union" och i slutändan till ett The United States of Europe, som jag fruktar kommer att sluta på samma sätt som Jugoslavien som också var en politisk, ekonomisk och monetär union. 

Om det finns länkar här och här.  

Federalisterna drömmer om att skapa ett nytt Romerskt rike.

Rome, Habsburg and the European Union


Jag hade rätt om Kronkursförsvaret 

 


https://www.internetional.se/dn92.html

https://www.internetional.se/iccab92.htm

 

Vänliga ord om Rolf Englund i SOU 1999:150, sidan 35

Civilekonomen Rolf Englund (m) är en annan kritisk röst som ofta pekat på likriktningen inom ekonomkåren. Englund var på 70-talet talskrivare åt dåvarande moderatledaren Gösta Bohman, och i många år arbetade han som ekonom och utredare på Timbro, främst med löntagarfondsmotståndet.
Efter turerna kring det så kallade kronförsvaret hösten -92 uppmanade han riksbanksfullmäktiges ordförande Staffan Burenstam Linder att avgå. En tid efter detta tvingades Englund lämna sin tjänst på Timbro.

Englund har konsekvent genom åren låtit faktabaserad analys gå före ideologiska och personliga hänsynstaganden. Sålunda har han varit en hård kritiker också av de egna, exempelvis kritiserade Englund regeringen Bildt för att hellre ha släppt lös arbetslösheten än kronkursen.

Nuförtiden bedriver han sin opinionsbildning från den egna hemsidan www.internetional.se på internet, där han samlar fakta och artiklar om svensk och internationell ekonomi.


Torsten Sverenius om Rolf Englund i SOU 1999:150, sidan 35

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/1999/01/sou-1999150/

Torsten Sverenius 

https://www.internetional.se/sverenius.htm


Jag har haft fel de senaste typ 15 åren om aktiemarknaden.

 




https://www.internetional.se/shares2016.htm 

https://englundmacro.blogspot.com/search/label/Wall%20Street


En orsak kan vara att jag är gammal nog att inte bara har upplevt the Great Recession

utan även the Age Of Stagflation.


Zero Interest Rate Policy - ZIRP

December 5, 2009 varnade jag Bismarck för att fortsätta med ZIRP 

- I think it is blatantly obvious that interest rates worldwide are too low and that a larger part of the stimulus should take place through fiscal policy. 

https://englundmacro.blogspot.com/2014/08/skriande-uppenbart.html

But in vain... They persisted with Zero Interest Rate Policy - ZIRP

https://englundmacro.blogspot.com/search/label/ZIRP


I was proud being an economist.

Now I have a page about Economic theory discredited

- Economics may be dismal, but it is not a science

Jag inbillar mig inte att jag är en så oerhört duktig ekonom. Däremot inbillar jag mig att jag är nyfiken på hur det faktiskt förhåller sig och har en viss förmåga att känna igen sanningen om någon annan förklarar den. 

Det är inte svårt att förstå vad som händer i världsekonomin. Det är bara att läsa vad Martin Wolf skriver i Financial Times.


- Om man har en sedelpress går man inte i konkurs.

Det skrev jag i november 2011.

Members of a monetary union issue debt in a currency over which they have no control. It follows that financial markets acquire the power to force default on these countries.

This is not the case in countries that are no part of a monetary union, and have kept control over the currency in which they issue debt. 

Martin Wolf FT May 2012

 

Om lönepengar och lånepengar

Den som fått ett arv av sina avlidna föräldrar bestående av pengar erhållna vid en försäljning av deras hus med stor rea-vinst anser sig ha rätt att med gott samvete köpa en segelbåt för pengarna. 

Detta utan att tänka på att segelbåten är köpt med lånepengar; lånade av den som köpte huset.

https://englundmacro.blogspot.com/2009/08/om-lonepengar-och-lanepengar.html



Betyg för Rolf Englund Timbro 1980 - 1995 av Sture Eskilsson

https://www.internetional.se/betygsture.htm


Senare har jag arbetat för min vän finansmannen Tomas Fischer

"Det var jag som betalade Ebbe Carlssons privatspaningar efter Olof Palmes mördare"

https://www.internetional.se/fischerpolt.htm


Englunds lag 1

Har man sagt A, måste man säga B, och har man sagt B är det svårt att säga att A var fel.

 https://www.internetional.se/eso99.htm#lagen


Englunds lag 2 Inflation och handelsbalans. 


U.S. Trade and Current Account Deficit 



här  och här


Cataclysm

cataclysm, n. -- Syn. upheaval, disturbance, disaster, ...


Doom 

Mene, Tekel Daniel 5: The writing on the wall


Doom and more doom


Climate Change, euphemism for Climate Disaster

A basically agree with Greta and having lived in interesting times I fear that my daughter and my grandchildren will live in even more interesting times.



Min första artikel i en stor tidning. Vad gör vi åt befolkningsexplosionen?

Rolf Englund Svenska Dagbladet, Fritt Forum (dåtidens Brännpunkt) 4/8 1967

-  början av 1960-talet uppgick jordens befolkning till ungefär 3 miljarder. Enligt föreliggande beräkningar kommer antalet att år 2000 att uppgå till något mellan 6 och 7 miljarder.

https://www.internetional.se/egosvd19670804.pdf

----------------------

Första gången på bild i Svenska Dagbladet, 11 maj 1943

https://www.internetional.se/43.htm


Läste i Lund. Those were the days...

https://www.internetional.se/lund.htm


Min barndoms somrar

https://www.internetional.se/osterskar.htm


Min barndoms hjältar

Biggles  https://internetional.se/Biggles.html  

och

Prins Valiant  


Tillbaka till startsidan på denna blog.




 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB