Varför trycker ingen på startknappen för ny kärnkraft?

Den energipolitiska propositionen - Dubblerad elproduktion till 2045 och motsvarande tio nya storskaliga kärnkraftsreaktorer är budskapet.

Varför händer inget? Varför har regeringen tillsatt flera utredningar och en samordnare i stället för att agera? Elisabeth Svantessons finansdepartement. 

Men inga investerare dök upp. Inte ens helstatliga Vattenfall var på hugget. Tvärtom pekade vd Anna Borg på att riksdagen hade gett bolaget ägardirektiv med lönsamhetsmål. Hon tänkte inte investera i ny kärnkraft om den inte gick att räkna hem.

Ett av Vattenfalls orosmoment var att det under den tiden kanske skulle bli enklare och billigare att lagra vindkraft och solkraft. Vindkraft och solkraft behöver inget bränsle och är ofta billigare att bygga. Om de båda kraftslagen dessutom kunde lagra el billigt och storskaligt skulle en kärnkraftsägare riskera att sitta med svartepetter.

Nuon spökar för finansen

– Finansen är livrädd för ett nytt Nuon, säger en av SvD:s källor.

Vattenfall betalade nästan 100 miljarder kronor för det holländska kraftbolaget Nuon 2009, men fick så småningom skriva ned värdet med mer än hälften. Där rök drygt 50 miljarder kronor av svenskarnas tillgångar.

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) hade en utfrågning om skandalen 2014. Men det statsråd som var ansvarigt för affären, Maud Olofsson (C), vägrade att komma dit, med hänvisning till att hon inte längre var minister.

Mitt i den frustration som många Tidöpolitiker nu kände kom negativa nyheter från Thatchers hemland. Franska EDF, som bygger de två storskaliga reaktorerna Hinkley Point C i Storbritannien, berättade att projektet skulle bli ytterligare fördyrat och försenat. Kostnaden beräknades nu landa på 440 miljarder kronor.

I slutet av 2022 hade EDF dessutom aviserat att bygget av den storskaliga reaktorn Flamanville 3 i Frankrike var ytterligare försenat och fördyrat, till 150 miljarder kronor, mer än fyra gånger så mycket som planerat.

– Om inte någon delar kostnaden med oss kostar det mellan 80 och 100 euro per megawattimme att bygga ny, konventionell kärnkraft

Det betyder från 92 öre till 115 öre per kilowattimme, kWh. Som jämförelse låg snittpriset på 56,07 öre per kWh i Sverige i fjol.

EDF med dåliga nyheter – igen. Nu beräknade bolaget att kostnaden för att bygga de två reaktorerna Hinkley Point C skulle öka till 620 miljarder kronor samtidigt som bygget skulle bli ytterligare försenat.

Prislappen för de två brittiska reaktorerna motsvarade nu runt hälften av den svenska årliga statsbudgeten. Och den svenska regeringen ville bygga ny kärnkraft i paritet med tio storskaliga reaktorer.

Birgitta Forsberg SvD 6 april 2024

https://www.svd.se/a/KnQdy5/kallor-finansdepartementet-bromsar-ny-karnkraft


French, Spanish electricity prices have plunged to near zero

Longer term, it’s a warning sign that reactors might get increasingly squeezed out, even as countries such as France and the UK plan to spend huge sums on new plants, having identified the technology as a key element in the fight to limit global warming. 

https://englundmacro.blogspot.com/2024/04/french-spanish-electricity-prices-have.html



RE: En lysande artikel. Bör få stora journalistpriset.


Kostnaden för ny kärnkraft skenar

över 310 miljarder kronor per reaktor.

DI 29 april 2024

https://www.di.se/nyheter/kostnaden-for-ny-karnkraft-skenar/


Varför talade inte Maud Olofsson med statsministern? Eller gjorde hon det?

Fredrik Reinfeldt betonade tidigare att fiaskoaffären Nuon var Maud Olofssons ansvar. Nu förtydligar Olofsson:

– Jag förankrade det naturligtvis med regeringen, säger hon till Ekot.

Maud Olofssons roll i Nuon-affärens kölvatten har kommit tatt handla om en enda fråga: I vilken utsträckning informerade hon övriga partiledare om Vattenfalls planer på att göra ett förvärv för närmare 100 miljarder kronor?

Men den information som senare framkom under Konstitutionsutskottets utfrågningar med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt gav dock en helt annan bild: Ingen av dem påstod sig ha haft kännedom om affären förrän uppgörelsen offentliggjordes av media.

Mot den bakgrunden var även Olofsson kallad till KU. Men Olofsson avböjde.  ”Då detta tilldrog sig för ca fem år sedan så känns det svårt för mig att kunna komma till KU och svara på alla frågor, så många år efteråt”, skrev Olofsson i ett skriftligt svar. 

Detta trots att hon själv nyligen utkommit med en memoarbok, med bitvis detaljerade skildringar ur hennes politiska karriär.

https://englundmacro.blogspot.com/2017/07/varfor-talade-inte-ygeman-och-maud.html


RE: Det är väl mycket osannolikt att hon skulle ha fattat ett beslut om en affär på 100 miljarder kronor utan att ha stämt av det med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. 

Skälet att hon vägra komma till KU är nog att hon inte ville beskylla dem för att ha lämnat oriktiga uppgifter till KU. 


Borgs tjänstemän kände till Nuon-affären

Riksdagens konstitutionsutskott har granskat statliga Vattenfalls köp av holländska Nuon i flera veckor.

Affären har kallats den sämsta svenska stor­bolagsaffären någonsin.

Anders Borg (M) uppger att han inte visste om Nuon­affären skulle bli av förrän det stod i media.

Dokument som Afton­bladet tagit del av visar att ­finansministerns departement var delaktigt bara två dagar innan budet las.

Aftonbladet 2018-08-27

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3jPr6M/borgs-tjansteman-kande-till-nuon-affaren


SvD:s granskning av Nuon-affären

https://www.svd.se/a/2a024e7a-4a65-3a62-acb2-e93cd1cd0db1/svds-granskning-av-nuon-affaren


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det svänger fort på räntemarknaden

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen