Många moderater och kristdemokrater tycker att Carl Bildts principiella ”Ja till EU” är otidsenligt och pinsamt

I en ny rapport från Timbro (”Varning för Swexit! Högerväljarnas kluvna syn på EU”) analyserar Carl Albinsson opinionen och skriver om ”en utbredd skepsis gentemot överstatlighet och federalism hos många högerväljare”.

SD:s Charlie Weimers går till storms mot unionens överstatliga beslut och institutioner, försvarar oinskränkt nationell suveränitet och varnar för Europas förenta stater.

Sådant tycks numera gå hem bland högerns väljare.

Den som följer sociala medier inser att många moderater och kristdemokrater tycker att Carl Bildts principiella ”Ja till EU” är otidsenligt och pinsamt.

Albinsson tror därför att M och KD har ”ett växande EU-problem” och varnar för att ”ge fritt spelrum” till Sverigedemokraterna.

Medlemsländerna överlåter sin suveräna rätt att lagstifta inom begränsade, om än allt fler områden till EU, där beslut i stället fattas gemensamt. 

Sedan klubbas överstatliga EU-lagar, ofta med majoritetsbeslut som är bindande för företag, myndigheter och människor i alla medlemsländer.

Kärnan i EU är denna metod för övernationellt, tvingande beslutsfattande där medlemsländerna måste acceptera att de kan bli nedröstade, men ändå följa majoritetens vilja. 

Utan dess speciella rättsordning skulle unionen snabbt säcka ihop.

Alla lagförslag som kommer från kommissionen är verkligen inte bra, men på det stora hela taget behövs EU mer än någonsin.

Annika Ström Melin DN 16 mars 2024
"Det går att älska Europa och vara skeptisk till Bryssels federalistiska strävan"
Varning för Swexit! Carl Albinsson TimbroVad bör de borgerliga partierna göra för att slippa en swexit-debatt?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Swedbank: Svagare krona krävs för att nå inflationsmålet