Brysselbubblan

 



En vallfärd till unionens maktcentrum för att lära mig mer om dem som bestämmer så mycket, men som vi skriver så lite om.

Som ett överårigt konfirmationsgäng vallades vi mellan säkerhetskontroller av proffsigt leende kvinnor enligt ett minutschema. Man fick verkligen sitt livs lystmäte av guidningar genom specialbyggda tv-studior betalda av europeiska skattebetalare.

Fylld av Brysselerfarenheterna vandrade jag efter hemkomsten in på ett riksdagsseminarium. Konstitutionsutskottet firar att regeringsformen fyller 50 år.

Men att känna bubbliga känslor för 1974 års regeringsform är väl lika sannolikt som en paneuropeisk politisk debatt som engagerar någon utöver Liberalerna och den före detta Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark (M).

Ovan nämnde Gunnar Hökmark medverkade i rollen som vis veteran mellan Lena Hjelm Wallén (S) och den gamle 70-talsliberalen Daniel Tarschys. De senare varnade för populistiska antidemokratiska krafter.

Henrik Torehammar SvD 10 mars 2024

vD:s Henrik Torehammar besöker Bryssel | Henrik Torehammar | SvD


- Det blir inga Europas förenta stater, det kan jag lova! utbrast Lena Hjelm-Wallén. 

Hösten 1989 skrev Tiden (s) om östeuropa att vi i Sverige kan vara till bestående nytta för det nya samhälle som tar form i öst bara under förutsättning att vår neutralitetspolitik består.

Genom den understryker vi, skrev Tiden, att vi inte står i tjänst hos de aggressiva elementen inom NATO, och i den har vi en talande symbol för den medelväg som vi även ideologiskt beträder.

https://englundmacro.blogspot.com/2011/04/s-1989-vi-star-inte-i-tjanst-hos-de.html


Jag lyssnade i dag på Nils Lundgren, den väluppfostrade folkpartisten Daniel Tarschys (Jag förstår inte varför man talar om Eurokrisen? USA har ju problem men därför talar man inte om dollarkrisen?) och Björn von Sydow, tidigare talman som var med om att fiffla igenom en grundlagsändring

2013

https://englundmacro.blogspot.com/2013/09/bjorn-von-sydow-varre-carl-lidbom.html.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB