Katrine Kielos-Marçal: Likheterna mellan penningpolitik och en dusch i Storbritannien

Först är vattnet iskallt. Du skruvar och skruvar på kranen men vattnet fortsätter envist med att vara iskallt. Detta får dig att dra den på många sätt logiska slutsatsen att ditt skruvande inte har någon effekt, vilket får dig att skruva ännu mer.

”Varför funkar kranen inte?” tänker du. Men då kommer plötsligt allt varmvatten på en gång – och du blir skållad. Det är fruktansvärt. Du skriker. Och folk undrar vad du håller på med inne i badrummet.

Ungefär så här fungerar även penningpolitiken

Den där lågkonjunkturen som de flesta bedömare trodde skulle komma när centralbankerna höjde räntorna (skruvade på kallvattenkranen) kommer i stället att komma när centralbankerna nu börjar sänka räntan.

”18 månader” är ett mantra som många ekonomer just nu upprepar. 

Tidigare brukade marknaden reagera efter att centralbanken höjde räntan. I dag reagerar marknaderna snarast på sina egna gissningar om vad den tror att centralbanken kommer att göra.

Man bör även fråga sig vad som är poängen med penningpolitik om den nu fungerar som en brittisk dusch. 

Varför lägger centralbankerna ner allt detta jobb på att analysera ekonomin om kallvattnet som de skruvar på inte kommer att komma förrän arton månader senare? När allt ändå ser annorlunda ut. 

Katrine Kielos-Marçal DN 11 mars 2024

https://www.dn.se/ekonomi/katrine-kielos-marcal-darfor-kommer-lagkonjunkturen-sla-till-nar-rantan-sanks/Katrine Marçal, fd Kielos. Lysande Sommarprat om män.

När Katrine Marçal en liten bit in i sitt Sommarprogram säger att hon tänker prata om män och manlighet ser jag för min inre syn en viss typ av man. 

Högröd i ansiktet går han fram till radioapparaten och stänger demonstrativt av. Han orkar då fanimej inte lyssna på ännu en feminist som pratar om hur dumma han och hela hans släkte är.

Till den (man) som ännu inte hunnit fram till avstängningsknappen vill jag bara säga ”Gör inte det! Fortsätt lyssna!””tja… har man sett en finanskris har man sett alla!”

 Om ämnet kommer upp vid fikabordet kan du helt enkelt slå ut med händerna och säga: ”tja… har man sett en finanskris har man sett alla!”

Detta uttalande kommer att få dig att verka världsvan, förhindra vidare konversation (och dessutom vara korrekt.)U.S. stocks in a bubble? No
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB