Katrine Kielos-Marçal: Likheterna mellan penningpolitik och en dusch i Storbritannien
Först är vattnet iskallt. Du skruvar och skruvar på kranen men vattnet fortsätter envist med att vara iskallt. Detta får dig att dra den på många sätt logiska slutsatsen att ditt skruvande inte har någon effekt, vilket får dig att skruva ännu mer.
”Varför funkar kranen inte?” tänker du. Men då kommer plötsligt allt varmvatten på en gång – och du blir skållad. Det är fruktansvärt. Du skriker. Och folk undrar vad du håller på med inne i badrummet.
Ungefär så här fungerar även penningpolitiken
Den där lågkonjunkturen som de flesta bedömare trodde skulle komma när centralbankerna höjde räntorna (skruvade på kallvattenkranen) kommer i stället att komma när centralbankerna nu börjar sänka räntan.
”18 månader” är ett mantra som många ekonomer just nu upprepar.
Tidigare brukade marknaden reagera efter att centralbanken höjde räntan. I dag reagerar marknaderna snarast på sina egna gissningar om vad den tror att centralbanken kommer att göra.
Man bör även fråga sig vad som är poängen med penningpolitik om den nu fungerar som en brittisk dusch.
Varför lägger centralbankerna ner allt detta jobb på att analysera ekonomin om kallvattnet som de skruvar på inte kommer att komma förrän arton månader senare? När allt ändå ser annorlunda ut.
Katrine Kielos-Marçal DN 11 mars 2024
Kommentarer