Första Ap-fondens vd Kristin Magnusson Bernard: Svenskar ligger i absoluta världstoppen i utländsk sparande per person

Kristin Magnusson Bernard lyfter fram vad hon tycker är ett annat ofta bortglömt problem med stora valutarörelser. Små och mellanstora företag tvingas lägga tid, energi och pengar på att säkra valutakurser.

Buffertfonderna hör till dem som har gynnats av kronförsvagningen, med större tillgångar utomlands än i Sverige

Hon röstade nej till euron.Om det skulle bli en ny folkomröstning är hon inte lika säker på att det blir en nej-röst från hennes håll igen.

– Det är riktigt svårt. Under den här perioden har ECB och eurosamarbete utvecklats väldigt mycket. Hela arkitekturen blivit mycket starkare och mer funktionell.

Idén med att ha en egen valuta och en egen penningpolitik är, enligt henne, att kunna buffra chockerna så att de inte ska slå igenom på samma sätt i sysselsättning, tillväxt och annat. Med ett euromedlemskap försvinner dessa verktyg.

– Du riskerar alltså stök på annat håll än idag om du går med i euron, som mer svängningar i arbetslöshet om du inte möter upp med andra politiska åtgärder. Så det är ett val du gör. 

Att gå med i euron innebär inte en jämn och positiv ekonomisk utveckling i alla väder därifrån.

– Samtidigt har Sveriges valutaförsvagning faktiskt fungerat som den chockdämpare som den är tänkt att vara i en ekonomisk nedgång, även under den senaste turbulensen.

SvD 8 mars 2024

https://www.svd.se/a/rlByb3/magnusson-bernard-koper-inte-gardells-syn-pa-svenska-kronan



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det svänger fort på räntemarknaden

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen