Gottfries: Vår reala löneutveckling sedan 1998 har varit avsevärt bättre jämfört med samtliga 11 länder som införde euron från början

På senaste tiden har flera debattörer förespråkat att vi skall införa euron. Huvudargumentet är att vi blivit fattigare när kronan sjunkit i värde och ofta föreslås att vi borde övergå till euron med ett avsevärt högre värde på kronan än det som nu gäller på marknaden. 

Exempelvis föreslog Christer Gardell i Studio Ett i P1 den 16/2 att vi borde låsa kronan till kursen 8 kronor per euro. På det viset kommer våra löner att räcka mycket längre när vi reser till Grekland på semester. 

Men låt oss tänka efter vad det skulle innebära. 

Eurokursen är när denna artikel skrivs 11 kronor och 23 öre. Det innebär att en krona är värd 0,089 euro.

 Med en kurs på 8 kronor skulle kronan bli värd 0,125 euro, en uppgång med 40 procent. Vad händer då med svensk exportindustri?

Faktum är att vi kan uppnå samma effekt om vi låser kursen vid 11,23 samtidigt som arbetsmarknadens parter kommer överens om att höja lönerna med 40 procent. Toppen! 

Flera av de länder som införde euron hamnade i obalans på grund av att de inte kunde föra en penningpolitik som var anpassad till ländernas situation. Flera av dessa länder har också haft en svag tillväxt under det kvartssekel som gått sedan euron infördes. 

Har vi då blivit fattigare? Nej inte alls. Vår reala löneutveckling sedan 1998 har varit avsevärt bättre jämfört med samtliga 11 länder som införde euron från början.

Nils Gottfries, professor i nationalekonomi. 

DI 7 mars 2024

https://www.di.se/debatt/vi-blir-inte-fattigare-utan-euron/


Man kan tro att ifall vi låst oss till euron så skulle vi ha varit 33 procent rikare i dag. 

Samtidigt hävdas ofta att vi inte haft någon nytta av att ha en egen riksbank eftersom vår ränta inte avvikit så mycket från Europeiska central­bankens ränta.

Italiens ekonomi växte snabbt tills man införde euron, men med euron gick man snart in i långvarig stagnation. 

Nils Gottfries SvD 25 September 2023

https://englundmacro.blogspot.com/2023/09/nar-eurokursen-gatt-ifran-9-till-nastan.html


Italy’s GDP per capita is today, when adjusted for inflation, less than in 2000.

The data highlight the country’s mediocre economic performance since the introduction of the euro in 1999-2002.

FT 13 november 2018


Italy does have a problem with economic stagnation.

Even before the pandemic struck, Italy was noteworthy in having experienced two decades without growth in real gross domestic product per capita.

Paul Krugman NYT 22 July 2022

https://englundmacro.blogspot.com/2022/07/krugman-whats-matter-with-italy.html


Varför är kronan svag? Har vi blivit fattigare? Skulle Sverige vinna på att gå över till euron? Vad vill svenska folket?

De som vill införa euron glömmer att om inte växel­kursen kan anpassa sig måste något annat göra det. Löner eller arbetslöshet.

Det finns en risk för att EU utvecklas mot ett federalt styrelse­skick med en alltmer gemensam finans­politik för att stötta den gemensamma penning­politiken. 

Tillkomsten av en bankunion är ett exempel där Sverige skulle tvingas ta ansvar för mindre välskötta banker i Italien och Grekland. 

Birgitta Swedenborg SvD 20 oktober 2023

https://englundmacro.blogspot.com/2023/10/en-egen-valuta-ar-bra-for-sverige.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB