Småföretagarnas engagemang blev avgörande för motståndet mot löntagarfonderna, skriver Janerik Larsson.

Leif Cassel blev aldrig lika berömd som sin far, nationalekonomiprofessorn Gustav Cassel, men han var dock förste vice ordförande i Högerpartiet 1956–1965 och andre vice talman i andra kammaren åren 1965–1970. 

Hans memoarbok Såvitt jag minns, som utkom 1973, präglas av hans humor och även av en orädd förmåga att se den verklighet som få andra på den tiden talade om.

I memoarboken finns ett kapitel om hur den tidens storfinans bockar sig för de makthavande socialdemokratiska politikerna ”som välkammade skolpiltar”. 

Han berättar om ett möte på Arbetsgivareföreningen där Volvochefen Gunnar Engellau sa rent ut: ”Jag kan inte alls begripa varför det skall behövas några oppositionspartier. Om det är något jag vill så lyfter jag på luren och talar med Gunnar Sträng och så får jag som jag vill.”

Det var vid denna tid som en motion till LO-kongressen 1971 startade LO:s och det socialdemokratiska partiets väg mot det löntagarfondsförslag som både skulle leda till den största demonstrationen i modern tid och till socialdemokratins största nederlag, när en bred folkopinion sade nej till att genomdriva Fond-Sverige.

3 OKTOBER 2023

https://timbro.se/smedjan/smaforetagen-raddade-oss-fran-fondsocialismen/



Allan Larsson - 1971 återgick han till Svenska metallindustriarbetareförbundet som utredningschef.

Han författade där en av de motioner till LO-kongressen år 1971 som ledde fram till förslaget om löntagarfonder år 1974.

Allan Larsson var ledamot i styrelsen för Sveriges riksbank 1991–1994. 

https://englundmacro.blogspot.com/2021/09/hur-blev-det-sa-att-i-sverige-ar-hard.html


En viktig del av upptakten till debatten om löntagarfonderna var motion 305 från Metallindustriarbetareförbundet till LO-kongressen 1971 (Protokoll fr LO:s kongress 1971. Motion 305 s 815-818).

https://internetional.se/stratbok.htm


Rolf Englund första löntagarfondsartikel, 

1974, i Svensk Linje m anl av Bo Södersten och Villy Bergström

https://www.internetional.se/re74.htm




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB