Den stora omställningen eller normaliseringen om man så vill

Den stora omställning, eller normalisering om man så vill – det är mer av en åldersfråga vad man väljer att kalla det – som nu sker i ekonomin.

För fem år sedan var det generellt mycket färre människor i publiken. Publiken bestod till största delen av äldre människor vilka satt och mumlade och skakade på huvudet när jag visade mina bilder på rekordlåga räntor, skenande fastighetspriser och kursrusningar i, för många okända, bolag inom så kallade tillväxtbranscher. 

Frågorna, i den mån man fick några, handlade mest om hur man skulle placera sina pengar. Räntorna började ta slut och börser hade stigit oavbrutet sedan Lehman-kraschen 2008. Mycket kändes dyrt – och dyrare skulle det bli.

De yngre åhörarna, som förut lyste med sin frånvaro, är talrika på mina dragningar idag. Frågor om tillväxtbolag har ersatts av frågor om inflation, boräntor och prognoser för bostadspriser. De vill förstå hur allt hänger ihop. Den ekonomiska verklighet många av dem växte upp i visade sig vara en chimär.

Det förtjänar att sägas igen: Vid antagandet om en någotsånär normal realränta på 1% (nominell ränta minus inflation) och inflationen runt målet på 2% ska en förmodad styrränta ligga runt 3%. 

Med en normal positivt lutande avkastningskurva, utan förväntningar på vare sig styrränteförändringar eller konjunkturella skiften, innebär det boräntor på mellan 4 och 5% för såväl rörliga som bundna räntor. 

Det skulle jag vilja påstå är att likna vid en kroppstemperatur på 36,5 grader för ekonomin.

Olof Manner Affärsvärlden 9 oktober 2023

https://www.affarsvarlden.se/kronika/manner-dodsrantorna-kommer-ge-nyttiga-erfarenheter


Dagens 27-åringar är födda 1996. De var 10 år 2006.

Sedan dess, fram till nyligen, var räntorna låga eller negativa.

https://englundmacro.blogspot.com/2023/10/dagens-27-aringar-det-kan-inte-vara-sant.html



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB