Örjan Hultåker (M) och hans ohöljda vädjan till egenintresset. Yttrandefrihetens gränser

Den så kallade flyttskatten bör tas bort helt för dem som bott i sin bostad tio år eller längre. 

Många äldre som vill flytta till mindre bostäder avstår på grund av skattereglernas effekt, skriver Örjan Hultåker (M).

Den familj som för 50 år sedan köpte en villa för 500 000 kronor kanske säljer den för 3 500 000 kronor år 2023. Den svenska staten anser då att man har gjort en vinst om tre miljoner och man får betala 22 procent i skatt på det beloppet, alltså 660 000 kronor.

Så, det äldre paret får kämpa kvar i sin villa och barnfamiljen med tre barn får stanna kvar och trängas i tre rum och kök.

Äldre par känner ofta oro för att begära uppskov med flyttskatten. 

Efter att ha amorterat av sina lån på villan kan det kännas fel att ta ”nya lån” som gör att de skulle känna sig fattigare.  På den moderata partistämman finns en motion om att flyttskatten helt skall tas bort för dem som bott i sin bostad tio år eller längre.

Partistyrelsen är emot förslaget därför att skatt på kapitalvinst är en viktig del av det svenska skattesystemet.

Flera personer i partistyrelsen har dock reserverat sig till förmån för slopad flyttskatt. Förhoppningsvis följer partistämman deras reservation och röstar för slopad flyttskatt.

 Örjan Hultåker (M) SvD Debatt 19 oktober 2023

https://www.svd.se/a/8JMa1r/flyttskatt-skapar-lasningar-pa-bostadsmarknaden-skriver-orjan-hultaker


Kommentar RE: 

Det är bra med yttrandefrihet. Den tillkommer envar. Vi har Facebook, X mm. Däremot finns det ingen rätt att bli publicerad i SvD, ens på debattplats. Det har många av oss erfarenhet av. 

Att artikeln infördes betyder således att någon ansvarig på tidningen ansåg att det var synpunkter värda att framföra i tidningen. 

Artikeln är grovt osaklig. För det första viftas det faktum att det finns regler om uppskov bort med att "äldre par ofta känner oro..."

För det andra låtsas han inte förstå hävstångseffekten. "Den familj som för 50 år sedan köpte en villa för 500 000..." gjorde inte detta kontant. De lånade väl 80 procent eller mer. 

Det verkligt allvarliga, som inte sägs ut, är att ett borttagande av skatten skulle medföra att alla som begärt uppskov kommer att få sina skatteskulder avskrivna. De kommer att ta upp beloppen till beskattning omedelbart, medan skatten fortfarande är noll.

Det skulle göra att det som gjort mångmiljonvinster på fastighetsmarknaden de senaste årtiondena skulle kunna ta hem sina vinster helt skattefritt.

---

Lars Jonung skrev nyligen en humoristisk och tillika allvarlig  artikel om 40-talisterna.

Vi 40-talister var solidariska – med oss själva

Som husägare hade vi också länge plågats av fastighetsskatten. Därför var det passande att ersätta den med en symbolisk fastighetsavgift. 

ROT- och RUT-avdragen  jobbskatteavdragen  ISK-konto mm

Inte minst bör reavinstskatten vid bostadsförsäljning begränsas eller avskaffas för att vi ska kunna ta med oss miljonvinsterna från våra dyra villor och bostadsrätter till äldreboendet.

Lars Jonung SvD 10 September 2023





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB