Paulina Neuding: Vad gör man med dem som inte sjöng med änglarna när det begav sig?

 



Boken måste ha varit en av 2000-talets mest hyllade: ”Världens lyckligaste folk” av journalisten Lena Sundström från 2009 (Leopard).

Som DN skrev i en hyllning: ”Hur kunde Europas mest kulturradikala och ’hyggelige’ nation göra en helomvändning till att bli konservativt och slutet?”

Sundströms skildring av Danmark belönades med några av den svenska offentlighetens mest prestigefyllda utmärkelser – Guldspaden, Publicistklubbens stora pris, en Augustnominering – och möttes av en kör av positiva recensioner och personporträtt i medierna.

”För här är den: den danska integrationsdebattens rasistiska galenskap i svart på vitt. Det är drastiskt, det är kul, det är skrämmande och det är helt nödvändig läsning”, kommenterade P1:s Kulturnytt i en recension.

Jag har inte sett någon revidera vad de sade om den danska politiken då. Inte ett ord från dem som hyllade Sundströms och andras grova karikatyrer av den danska politiken och samhällsdebatten.

Den brittiske journalisten och författaren Douglas Murray har varit en av de mest klarsynta betraktarna av experimentet med massimmigration från kaotiska delar av världen, och följderna för västvärlden. 

När det fortfarande var förknippat med stora personliga risker att göra det, varnade han för skräckscenarier av det slag vi nu upplever. 

Jens Liljestrand, tidigare biträdande kulturchef på Expressen, är en av de skribenter som valde att vifta bort kritik mot den storskaliga asylpolitiken i Sverige. 

När gängvåldet tycktes spränga alla gränser förra året var Liljestrand en av dem som faktiskt hade modet att medge att han hade haft grundligt fel om bland annat migrationen.

Jens Liljestrand: Våldet visar att jag har haft fel om allt

https://www.expressen.se/kultur/jens-liljestrand/valdet-visar-att-jag--har-haft-fel-om-allt/


Boken ”The strange death of Europe” (Bloomsbury, 2017).

Omistlig läsning om man vill förstå framväxten av alltifrån barnsoldater i den svenska välfärdsstaten till uppblossande rasistiskt våld på gatorna i Storbritannien, utifrån de varningstecken som gick att se redan då för den som ville och vågade.

Ännu inte tillgänglig på svenska.

Paulina Neuding SvD 26 augusti 2024

https://www.svd.se/a/0Vvj1E/danmark-betalar-priset-for-svensk-godhet


Paulina Neuding på min blogg

https://englundmacro.blogspot.com/search?q=Neuding+


The Strange Death of Europe

https://www.bokus.com/bok/9781472942241/the-strange-death-of-europe/


Reinfeldt, Billström, Lifvendahl och invandring

https://englundmacro.blogspot.com/2024/08/reinfeldt-billstrom-lifvendahl-och.html





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

In the perennial tussle between fear and greed, the former has seized the upper hand och Mattias Isakson, Swedbank

Röd Öppning - Red Opening