Högern kommer att dominera nästa kommission, men...

 ... EPP:s ledamöter måste försöka lägga band på sin lust att styra och ställa. 


Vad som än sägs i alla glättiga men felaktiga beskrivningar av den mäktiga EU-institutionen är kommissionen ingen europeisk regering, utan ett mycket speciellt överstatligt organ som ska främja hela Europas intressen.

EPP, det kristdemokratiska och konservativa europeiska partiet där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, kommer att få fler ledamöter i nästa kommission än någon gång tidigare. 
Ytterhögern stärks också när Italiens och Tjeckiens regeringar nominerar kandidater som hör till ECR (samma partigrupp som SD) 

Samtidigt försvagas vänstern och liberalerna. För närvarande har enbart fyra EU-länder socialdemokratiska regeringschefer: Danmark, Spanien, Malta och Tyskland.

EU är en annorlunda union och egentligen en ganska skör konstruktion. Om högern frestas att använda den överstatliga makten för att driva partipolitik kan hela bygget rasa.

Annika Ström Melin DN 25 augusti 2024



Nej, Annika Ström Melin. Dom har aldrig sagt vart EU är på väg

Annika Ström Melin har läst en bok av Jürgen Habermas med titeln ”Om Europas författning”. Det skrev hon om häromdagen där hon förklarade att Habermas tror att medborgarnas protester bottnar i känslan av att något döljs för dem.

Det behöver man väl inte vara berömd tysk filosof för att förstå.




Mer av Annika Ström Melin, den enda aktningsvärda personen bland eurons anhängare
 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

In the perennial tussle between fear and greed, the former has seized the upper hand och Mattias Isakson, Swedbank

Röd Öppning - Red Opening