Euron har redan kollapsat

I går kväll, efter att ha uppdaterat sidan om "När och hur spricker EMU?" stod sanningen helt plötsligt klar för mig.

Euron har redan kollapsat. Men vi har av någon konstig anledning inte märkt det.

Vi har förblindade undvikit att se det uppenbart orimliga i att flera länder i Europa har en arbetslöshet runt 20 procent, med ungdomsarbetslösheten 25-40 procent. Och ingen förbättring i sikte, tvärtom börjar nedskärningarna som kallas besparingar, nu att kännas på allvar.

Vi har inte insett det orimliga i att ECB med en knapptryckning på sin dator har skaffat fram 1000 miljarder euro som lån till bankerna mot i det närmaste noll-ränta samtidigt som det läggs sparkrav på sjukhus och skolor runt om i Euroland.

Statsmännen, nåja, euroledarna då, står som pojkar på ett skolfoto, gång på gång, efter möten där de säger sig ha löst krisen, nu senast med pengar även från IMF, där dom vrider sig som maskar över att ha överträtt gränserna för sitt uppdrag.

Vi har inte märkt det. 
Men det har nog väljarna. Dom kommer att sätta stopp för det vansinne som pågår.

Det som nu pågår är inte eurons räddning, utan avvecklingen av euron.

Euroledarna, som men införandet av euron har gjort ett misstag av historiska proportioner, försöker nu vinna tid för att komma på hur de skall göra.

Det är lätt att göra fisksoppa av ett akvarium, men nu sitter Reinfeldt och dom andra där med sin fisksoppa och vet inte vad dom skall göra.

Så är det. Skyll inte på mig. Det är inte mitt fel. Jag är bara en enkel budbärare.

För likartade synpunkter se Jeremy Warner, i Daily Telegraph, som jag läste i morse.


Han hade läst rapporten från European Economic Advisory Group som SNS och Sieps nyligen hade ett seminarium om, vilket finns att beskåda på SvT Play

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sju chefsekonomer med delade meningar (2,5 eller 2,25)

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet