Birgitta Ohlsson och Fölster är pinsamma och P J Anders Linder tiger

I dag på morgonen den 2 mars såg jag Birgitta Ohlsson, vårt lands Europaminister, debattera eurokrisen med Leif Pagrotsky i Godmorgon Sveriges TV-soffa.


Det var en pinsam upplevelse.


- Det är ingen eurokris, sade Birgitta Ohlsson. Se på Italien. Dom har misskött sin ekonomi och har en reglerad taxi-marknad.


Leif Pagrotsky suckade uppgivet och påpekade att det som nu pågår kallas eurokris i hela världen, utom i denna soffa.


Orden rinner ur munnen på Birgitta Ohlsson ungefär som orden rinner ur munnen på Annie Lööf.


Men det hon säger är ju nonsens. Trots att hon är statsråd och Europaminister.


Även Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster pratar strunt. I en artikel nyligen tog han Sverige på 90-talet som exempel på hur Grekland skulle kunna ta sig ur krisen genom att förbättra företagsklimatet.


Men som Lars Wohlin skrev häromdagen blundar Fölster från att Sverige kom ur den krisen genom att släppa växelkursen fri och ge riksbanken en självständig ställning med ett inflationsmål.
- Grekland bör vara kvar i EU, återinföra en egen valuta och låta en självständig centralbank med inflationsmål styra räntan, anser Lars Wohlin, som varit både riksbankschef och medlem av Europaparlamentet.


P J Anders Linder, som innan han blev chef för ledarsidan på Svenska Dagbladet var informationschef på Svenskt Näringsliv och därmed en slags Ja-general under folkomröstningen om EMU, en onekligen tvivelaktig merit, är klokare än Birgitta Ohlsson och Fölster.


Han låter Svenska Dagbladets ledarsida tiga, så långt det går, om eurokrisen.


Varför kommer inte dom som är eupositiva med så få och så dåliga argument?


Dom har inga bättre.


Nyheter om EMU

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB