Konversationstips inför helgen: Bostadspriserna

Riksbankschef Stefan Ingves förklarade idag i Riksdagens finansutskott att det inte finns någon risk för en bobubbla i Sverige.

Det har han sagt förr och det har Riksbanken visat med sina undersökningar.
Tidigare i veckan förklarade Finansinspektionen samma sak när de lämnade en utvärderingsrapport om bolånetaket.

Leif Petersen, SvD Näringsliv 16 mars 2012

Riksbanken ser inget akut hot från hushållens höga skuldsättning och risken för ett fall i bostadspriserna, och bedömningen är att svenska banker kan hantera också ganska stora fall i bostadspriserna.
Riksbankschefen Stefan Ingves, SvD 15 mars 2012

Det sade riskbankschefen Stefan Ingves inför riksdagens finansutskott på torsdagen, enligt ett förskrivet anförande.

Det betyder dock inte att Riksbanken ser utvecklingen som problemfri, den höga skuldsättningen kan göra svensk ekonomi sårbar.

”Vid en ogynnsam ekonomisk utveckling kan hushållen tvingas dra ner på sin konsumtion. När en bostad sjunker mycket i pris kan hushållet inte flytta utan att realisera stora förluster. Enskilda hushåll kan då komma att hamna i allvarliga trångmål”, sade Stefan Ingves.

Han noterade med glädje att Finansinspektionens rapport visade att bolånetaket, som infördes 2010, kan ha dämpat skuldsättningen och riskerna.

”Samtidigt kan man notera att exempelvis över hälften av de nya lån som beviljas inte har några amorteringskrav alls. Av de andra lånen ska nästan hälften amorteras på 50 år eller längre. En stor andel av de lån som ges i dag kommer att finnas kvar länge. I viss utsträckning kommer de att innebära risker som banken måste kunna hantera också om flera decennier”, sade Riksbankschefen.

Han tillade att de krav på högre kapitaltäckning i svenska storbanker som Finansdepartementet, Finansinspektionen och Riksbanken har ställt ska ses i ljuset av detta.

Bankerna behöver låna ut en smula mer av sina egna pengar och något mindre av andras.

Det gör att de bättre kan bära förluster och minskar risken för framtida kostnader för oss alla som medborgare. 

Full text

Tänk om de goda tiderna beror på bostadsbubblan, som på Irland
Rolf Englund blog 23 november 2011


Houseprices

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB