EU har ett departement som bara ägnar sig åt propaganda: förlåt, information för att stärka samhörigheten mellan oss europeiska medborgare ska det förstås vara, Malin Siwe

EU har många direktorat också, det är Brysselsbyråkratins motsvarighet till departement.

Där finns vad statssekreterare Per Schlingmann (M) inte vågat sig på - än. Ett departement som bara ägnar sig åt propaganda: förlåt, information för att stärka samhörigheten mellan oss europeiska medborgare ska det förstås vara.

Det skriver Malin Siwe på Expressens ledarsida, 11 mars 2012

EU har många mål. Ett av dem är att mer än hälften av invånarna ska vara EU-positiva år 2014.

I årets budget har de 2,2 miljarder svenska kronor att sätta sprätt på. Men egentligen kostar "informationen" mycket mer, uppskattningsvis 20 miljarder, eftersom alla de andra direktoraten också vill visa upp sig.

Så var det till exempel generaldirektören för EU-utvidgning, Stefano Sannino, som på hemsidan fick be om ursäkt för en bisarr, och i många tittares ögon rasistisk, video som drogs tillbaka från Youtube i tisdags.

EU:s kommunikationsdirektorat har funnits länge. Det har inte stärkt EU:s ställning. Tvärtom. Alla taffliga försök att övertyga oss om att gilla EU får motsatt effekt, slöseriet och omdömesbristen i Bryssel blinkar som i neon.

Full text

PRINCE-programmet (program för att informera de europeiska medborgarna) ”kompletterar och förstärker kommissionens permanenta informationverksamhet för särskilda politikområden”.

Programmet sägs föra samman medlemsstaterna och samhällets organisationer på frivillig basis i en strävan efter decentralisering och närhet till medborgarna.

Det låter väl fint?

Mindre trevligt låter det att åtgärderna ”samordnas av GD X (Tionde Generaldirektoriatet)” och sköts gemensamt enligt samförståndsavtal med medlemsstaterna och kompletteras med samfinansieringsavtal.

- Detta är ett viktigt steg i utvecklingen av informationspolitiken för Europeiska unionens medborgare, skriver Kommissionens befullmäktigade i Sverige.

De motsträviga EU-medborgarna skall således med hjälp av sina egna skattepengar fås att förstå att EU och EMU är bra. Inte ens den berömde Machiavelli hade kunnat räkna ut det bättre.

Jag friskar upp mitt minne i Nationalencyklopedin och läser:

Machiavelli, Niccolò, 1469-1527, italiensk statsman, historiker och filosof. Framför allt genom de kontroversiella läror M. förde fram i "Il principe" kan han sägas ha grundlagt den s.k. realpolitiska traditionen i västerländskt politiskt tänkande och samtidigt ha givit upphov till den dåliga klang som fortfarande vidlåder hans namn ("machiavellism", "machiavellisk"). M. framhöll bl.a. att en furste för att uppnå och hålla sig kvar vid makten ofta tvingas göra sig skyldig till handlingar som i det privata livet skulle betraktas som förkastliga - lögn, mord, svek, skoningslöshet.

Det viktigaste politiska målet var för M. skapandet av en italiensk enhetsstat under en stark furste.

År 1513 tillkom hans mest berömda verk, Il principe ("Fursten") eller - som den heter på engelska - The Prince.

Rolf Englund i EU-krönika i Nya Wermlands-Tidningen 2001-04-04Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sju chefsekonomer med delade meningar (2,5 eller 2,25)

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet