"den inte helt oväntade frågan från ett inte helt oväntat håll"

När seminariepubliken fick chansen att blanda sig i debatten kom den inte helt oväntade frågan från ett inte helt oväntat håll. John Hassler ställdes mot väggen av en av initiativtagarna till kampanjorganisationen inför folkomröstningen 2003: Medborgare mot EMU.

– Ångrar du i dag att du uppmanade väljarna att rösta ja till euron, frågade Rolf Englund.


– Sverige kunde devalvera, det kan inte enskilda euroländer.  Vi gjorde detta i en miljö där det fanns en hyggligt stor tillväxt bland våra handelspartners. Så är inte fallet för euroländerna i dag. För det tredje hade och har folk ett stort förtroende för de politiska institutionerna. Detta förtroende finns i betydligt mindre utsträckning i en rad länder i euroområdet, sade Erik Åsbrink.

http://www.europaportalen.se/2012/03/euroanger-pyser-ut-i-debatten 

Erik Åsbrink försvarade beslutet att inte delta i valutaunionen från start.

"Den formella grunden för den linjen var mycket svag, eftersom Sverige inte har någon formell rätt att stå utanför", sa Åsbrink.
"Men hur svaga grunderna än var måste man leva upp till sina uttalanden.
Det går inte att efteråt säga till väljarna: Haha! Vi lurade er!"

Carl Bildt om Åsbrink:

På sina håll applåderas nu Åsbrink för att han sagt det som är uppenbart. Jag ber om ursäkt om jag inte deltar i detta. Jag känner snarare förakt för en person som i politiskt ansvarig ställning låter sig prostitueras till att driva en linje som han tydligen är alldeles övertygad är felaktig i sak.

Läs mer här


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sju chefsekonomer med delade meningar (2,5 eller 2,25)

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet