Leta i den här bloggen

2011-07-05

Det blir inte bättre av att det blir sämre

- Det är en i Sverige vanlig uppfattning att det var Göran Perssons nedskärningar som satte fart på den svenska ekonomin. Nedskärningarna räddade landet, tror många. Men det som satte fart på den svenska ekonomin var att kronan sjönk och dollarn steg när Carl Bildt hade gjort sitt misslyckande. Det skrev jag nyligen på denna blog.

- Ett land kan behöva gå igenom en fas av negativ tillväxt för att kurvan ska vända uppåt snabbare.
Det sade Jens Henriksson, vd för Stockholmsbörsen, tidigare Sveriges representant i IMF,  som arbetade tillsammans med Göran Persson under 1990-talskrisen i Sverige (Fokus 22 juni 2011).

"Något ABC för hantering av eroderade statsfinanser finns inte, som Henriksson uttrycker det, men ett och annat anser han ändå att man lärt sig av forskning på tidigare kriser, bland annat i "Sverige och Lettland".

Negativ tillväxt är en orwelliansk eufemism som de ansvariga gärna nyttjar.
Medicin skall smaka illa.
Men vad är det egentligen som Henriksson och andra kan tänkas mena?

Det blir ju inte bättre av att det blir sämre.

Det kan bli bättre efter det att det  har blivit sämre. Men då har det hänt något under mellantiden. Kanske har en sprucken fastighetsbubbla gjort det nödvändigt att flytta över arbetskraft från innerstadens krogar och lattebarer till andra arbetsuppgifter vilket kan ta sin tid.

Men detta sker inte automatiskt. Den bortfallande efterfrågan från nyrika, sedan nyfattiga, brf-ägare måste ersättas med annan efterfrågan.

Detta skedde i Sverige genom en växelkursjustering.

Men vilken ny efterfrågan skall i Grekland ersätta den efterfrågan som borfaller när de av Euroledarna krävda åtstramningspaketen har haft effekt?

Det påstås ha gått bra i Lettland. Men det håller inte Nouriel Roubini med om.
- The alleged case of a successful internal devaluation — that of Latvia — is not relevant

Vad menar Jens Henriksson? Vem skulle kunna svara bättre än han, som varit svensk representant i IMF?

Lettland
Artikeln i Fokus 22 juni 2011

Inga kommentarer: