Jeffrey Sachs, Grekland och Persson

Jeffrey Sachs är en respekterad ekonom, se Wikipedia.
 

Han har i Financial Times den 30 juni 2011  lagt fram ett förslag om hur Grekland skall kunna räddas  - "Greece can be saved – here’s how to do it".

Utgångspunkten är att det är lättare för Grekland att betala sina räntor om räntorna vore lägre och amorteringstiden längre. Därom kan intet tvivel råda.
 

Den ränta som marknaden skulle kräva vore lägre om lånen garanterades av Euroland, en garanti och, simsalabim,  krisen är löst. Med en hygglig tillväxt skulle BNP växa snabbare än räntan på lånen.
 

Det är ett förslag som ligger nära tankarna på EBU - European Bond Union, där det inte är delstaterna utan Unionen som utger och ansvarar för obligationer. Som om det vore statsgaranti för Göteborgs upplåning. Ett förslag som bör avvisas

Men, det finns en hake påpekar Jeffrey Sachs.
- Tanken att lösa krisen utan konkurs bygger på ett avgörande antagande, att Grekland kan återgå till ekonomisk tillväxt medan landet fortfarande är kedjat till Euron.
- "Of course the concept of a no-default workout is based on a critical assumption, that Greece can resume economic growth while remaining tethered to the Euro".
 

Ja, det är ju det. Var skall tillväxten komma ifrån? Den frågan ställde jag på denna blog den 29 juni 2011 i ett inlägg som jag själv anser vara viktigt.
 

Det är en i Sverige vanlig uppfattning att det var Göran Perssons nedskärningar som satte fart på den svenska ekonomin. Nedskärningarna räddade landet, tror många. Men det som satte fart på den svenska ekonomin var att kronan sjönk och dollarn steg när Carl Bildt hade gjort sitt misslyckande.  Men Grekland har ingen egen valuta som kan falla i värde, vilket den borde för att öka efterfrågan utifrån för att ersätta den efterfrågan som bortfaller när utgifterna skärs ner.
 

Det är således Eurons fel att Grekland inte har någon väg ur sin kris är den oundvikliga slutsatsen.
 

Du kan läsa hela inlägget här.

Jeffrey Sachs har några argument för hur Grekland skall kunna få fart på tillväxten medan landet fortfarande är kedjat till Euron. I första hand en satsning på sol och vind.
- Greece has vast solar and wind power to export to energy-hungry northern Europe. Greece offers a superb transport hub for Europe-Asia trade. Young Greek software engineers are making their mark in information technologies.
 

Om man inte tror att dessa saker räcker till måste man konstatera att inte ens Jeffrey Sachs har funnit den Holy Grail som skall få Grekland att, inom Euroland, återfå sin tillväxt utan D-ordet, Default.
 

Mina bloginlägg om Grekland finns här.

Om Grekland på nejtillemu.com klicka här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB