Framtiden för EU ser mörk ut


Följde man SVT:s valvaka i söndags kunde man tro att det plötsligt hållits extraval till den svenska riksdagen

Det ska inte förnekas att procentfördelningen mellan de svenska partierna var intressant, inte minst som ett slags kvalificerad opinionsmätning. 

Men det verkligt viktiga i söndags ägde rum någon annanstans. EU:s bärande balkar, Tyskland och Frankrike

Det är fullt möjligt att vi i söndags såg början till ett sönderfall för det EU vi tagit för givet: den liberala demokratins bastion i en värld av tyranni och grymt godtycke. Vindbryggan har fällts ner och portarna öppnats för de trojanska hästarna.

Det har i olika medierapporter funnits en förvåning över att Le Pens parti är störst också i den yngsta väljargruppen.

Den unge, vältalige partiordföranden Jordan Bardellas omvittnade Tiktok-virtuositet (1,4 miljoner följare) lyfts gärna, säkert med rätta, fram som en av förklaringarna.

Men i letandet efter orsaker till att unga väljare attraheras av nationalistiska och högerradikala partier inte bara i Frankrike utan också i Tyskland, Portugal, Spanien och Holland speglas också en föreställning om unga människor som per definition radikala, men radikal då tolkat i termer av vänster, progressiv, klimatengagerad och antiauktoritär.

Det är en schablon, en följd av fixeringen vid boomergenerationens egna ungdomsdecennier, 60- och 70-talet.

Men enkel socialpsykologi kan också bidra med en nyckel: I en fas av livet då sökandet efter en identitet är central och ofta komplicerad erbjuder de radikala rörelserna färdiga identitetspaket: detta tror du på, så här ska du leva, så här känner du igen alla som är som du, tillsammans vandrar ni mot en bättre värld, du kommer aldrig att behöva vara ensam.

Auktoritära och antidemokratiska och totalitära ledare har förstått att exploatera unga människors längtan efter den kollektiva gemenskapens berusning. Mao Zedong genomförde sin brutala kulturrevolution med hjälp av fanatiska unga rödgardister.

Per Svensson DN 12 juni 2024

https://www.dn.se/kultur/per-svensson-det-ar-fullt-mojligt-att-eu-nu-faller-sonder/


Kulturrevolutionen | Historia | SO-rummet


Mao var inte nöjd med hur Kina sköttes, men det fanns andra som inte heller var belåtna. Många studenter och andra unga människor hade inte alls tjänat på de senare årens politik och kunde därför lätt hetsas upp av Maos ord.

https://historiskamedia.se/artiklar/kulturrevolutionen/






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

In the perennial tussle between fear and greed, the former has seized the upper hand och Mattias Isakson, Swedbank

Röd Öppning - Red Opening