Årets snackis i ekonomvärlden: Blir räntan lika låg som före pandemin?
Jean-Marc Natal är enhetschef på IMF. Hans slutsats var att den naturliga räntan i avancerade länder är ungefär på samma nivå som den var innan krisen.
Till SvD säger han att drivkrafterna som gjort att centralbankernas styrräntor var så låga innan pandemin – låga investeringar och ett högt sparande – inte har ändrats på något påtagligt sätt.
En värld med låga investeringar och ett högt sparande kommer även framåt att leda till ett lågt efterfrågetryck i ekonomin – något som i sin tur kommer innebära en återgång till låga räntor.
I rapporten drar Jean-Marc Natal slutsatsen att centralbankerna återigen kan tvingas köpa olika typer av värdepapper om inflationen återigen hamnar under deras inflationsmål, trots att de sänkt styrräntan till noll procent.
IMF:s tidigare chefsekonom Olivier Blanchard, numera världsberömd ekonomiprofessor på Massachusetts Institute of Technology (MIT), luftat liknande tankar.
Det har även USA:s tidigare centralbankschef Ben Bernanke.
Men alla håller inte med.
Kenneth Rogoff ”vi befinner oss i en ny värld”, med högre räntor än tidigare. Rogoffs slutsats är att de låga räntorna efter den globala finanskrisen 2008 inte kommer att bestå
Harvard-kollegan Larry Summers, som var finansminister under USA:s tidigare president Bill Clinton, är inne på samma spår. För några år sedan fick han mycket uppmärksamhet för att han återupplivat ett annat gammalt begrepp: sekulär stagnation
Ett skäl är den åldrande befolkningen.
Så här långt har utvecklingen lett till att folk har sparat mer än tidigare. Men i takt med att fler når pensionsålder och dessutom lever längre än tidigare kommer de att sälja tillgångar och spendera pengarna
Hemma i Sverige skrev Riksbanken nyligen att trenden för den naturliga räntan i en liten öppen ekonomi som den svenska bestäms nästan uteslutande av förändringar i omvärlden.
Men enligt Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, finns skillnader på kort och medellång sikt
Den svenska naturliga räntan de närmaste åren är cirka en halv procentenhet lägre än USA:s.
Jämfört med eurozonen är Sveriges naturliga något högre, tror hon.
Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, tror att den naturliga styrräntan i Sverige ligger mellan 2 procent och 2,5 procent.
Det innebär att Riksbankens styrränta förmodligen kommer att pendla mellan 0 procent i en lågkonjunktur och 4 procent i en högkonjunktur.
Johan Carlström SvD 22 juni 2024
https://www.svd.se/a/dRlrKj/jean-marc-natal-nollranta-en-relevant-mojlighet
Den ”naturliga räntan” - r-star är en realränta
För Sverige skulle en naturlig styrränta då bestå av den naturliga räntan plus inflation på 2 procent.
Johan Carlström SvD 22 juni 2024
https://englundmacro.blogspot.com/2024/06/knut-wicksell-kallade-sin-ranta-for-den.html
Kommentarer