EU strategiskt partnerskap med Egypten

I en gemensam deklaration försäkrades att Egyptens enväldige president al-Sisi är en ”pålitlig” partner till EU och i utbyte mot skärpta gränskontroller ska unionen ösa motsvarande 80 miljarder kronor över landet. 

Den arabiska våren blev en iskall nordafrikansk vinter och för EU är det viktigast att stoppa människor som vill ta sig över Medelhavet. Ett avtal med Tunisien undertecknades i höstas och nyligen har också Mauretanien gått med på att få betalt för att hindra migranter.

Under snart tio år har EU försökt enas om en ny gemensam asyl- och migrationspolitik och de allra sista besluten tycks äntligen vara på väg att klubbas. Men det nya regelverket handlar i huvudsak om hur unionen ska hantera människor som tar sig till dess gränser och den som lyssnar på diskussionen inför årets parlamentsval inser att det kommer mer.

EPP, den stora konservativa och kristdemokratiska gruppen, går till val på att skicka människor som söker asyl i EU till tredje land. EPP:s nya högerpopulistiska favorit, Italiens premiärminister Meloni, har redan undertecknat ett sådant avtal med Albanien.

Idéerna omfamnas inte bara av Europas höger. Danmarks statsminister Mette Fredriksen, en av EU:s ledande socialdemokrater, var en av de första som pläderade för att utlokalisera unionens asylprocess. Det bidrar kanske till att hon anses vara en av de hetaste kandidaterna till uppdraget att leda Europeiska rådet efter sommarens EU-val.

Annika Ström Melin är fristående kolumnist på Dagens Nyheters ledarsida DN 2 april 2024


RE: Egypten har 102 miljoner invånare.


Dagens EU, konstaterar Annika Ström Melin, kan inte förstås utan hänvisning till Monnets personlighet

https://englundmacro.blogspot.com/2023/12/dagens-eu-konstaterar-annika-strom.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB