PKK-spåret - Säpos förre operative chef P G Näss fälldes för fyra buggningsoperationer

Det så kallade PKK-spåret är ett av de mest konfliktfyllda och omskrivna spåren i Palmemordsutredningen. Trots att spåret och utredningen av det varit så omdiskuterat så har själva sakinnehållet i spåret – indicierna det byggde på – i stort varit okänt för allmänheten.

I flera fall har ofullständig eller direkt felaktig information om PKK-spåret lämnats till allmänheten – bland annat av den så kallade Granskningskommissionen. Något som sannolikt bidragit till spridningen av konspirationsteorier kring Palmeutredningen och PKK-spåret samt idéer om en ”mörkläggning” från polisen sida.

Däremot har existens av själva promemorian varit känd. Att den fanns framkom nämligen vid processen mot Christer Pettersson. 

Petterssons advokater hade begärt att Säkerhetspolisens PKK-expert Jan-Henrik Barrling skulle få vittna om vad SÄPO:s utredning kommit fram till gällande vad som hänt runt mordplatsen. Åklagarsidan motsatte sig dock detta med motiveringen att Barrling endast kunde lämna andrahandsuppgifter. Det slutade istället med att Jerker Söderblom som författat ovan nämnda PM kallades som vittne till hovrättsförhandlingarna (Svenska Dagbladet 29/6 och 15/9 1989).

Simon Westberg Svensk Tidskrift 18 februari 2022

https://www.svensktidskrift.se/simon-westberg-de-fem-mannen-som-gackade-sapos-palmeutredning/

Palmegruppen har, enligt spaningsledaren Dag Andersson, under lång tid försökt arrangera ett förhör med Kegö och Barrling. Sekretessfrågan kring deras hemligstämplade uppgifter har dock stått i vägen.

https://englundmacro.blogspot.com/2016/06/sapoman-pekar-ut-olof-palme-mordare.html
 

Säpos förre operative chef P G Näss fälldes för fyra buggningsoperationer mot en i tingsrätten. Straffet skärptes till villkorlig dom och 60 dagsböter.

Förre byråchefen Christer Ekberg fälldes liksom i tingsrätten för två buggningsoperationer och nu också för hemfridsbrott i samband med att avlyssningsutrustning installerades. Hans straff skärptes till 120 dagsböter.

https://englundmacro.blogspot.com/2021/02/ebbe-carlsson-christer-ekberg-pkk.html


Den av Hans Holmér huvudmisstänkte kurden Ismet Celepli
är död sedan några år tillbaka. Hans son är med i programmet och blir intervjuad. Han kör taxi. En del kunder känner igen hans namn och frågar om Palme-mordet.

Sonen har en dotter som läst nationalekonomi på Stockholms Universitet. När hon skulle skriva sin C-uppsats hade hon Mårten Palme som handledare. (Mårten Palme är professor i nationalekonomi vid SU).

Hon berättade för sin pappa om vem hennes handledare var och frågade hur hon skulle göra. De kom överens om att hon inte skulle säga något. Inte heller Mårten Palme sa något men han måste ha vetat.

Verkligheten överträffar dikten.

Carl Jonas Virdalm på Facebook

Palmeutredningen inifrån del 1/7: Olof Palmes sista timmar

Sveriges Radio 3 februari 2022

https://sverigesradio.se/avsnitt/palmeutredningen-inifran-del-1-olof-palmes-sista-timmar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB