Leta i den här bloggen

2021-02-17

Ebbe Carlsson, Christer Ekberg, PKK, buggning

Säpos förre operative chef P G Näss fälldes för fyra buggningsoperationer mot en i tingsrätten. Straffet skärptes till villkorlig dom och 60 dagsböter.


Förre byråchefen Christer Ekberg fälldes liksom i tingsrätten för två buggningsoperationer och nu också för hemfridsbrott i samband med att avlyssningsutrustning installerades. Hans straff skärptes till 120 dagsböter.


Förre rikspolischefen Holger Romander, länspolismästaren Sven-Åke Hjälmroth och polismästaren Sture Höglund frikändes av hovrätten.


Svea hovrätt skärpte straffet för förre länspolismästaren Hans Holmer till 150 dagsböter för två fall av olaglig avlyssning.


Rättegångarna i det vidlyftiga, kostsamma och kontroversiella buggningsmålet har handlat om nio buggningsoperationer under olika perioder från den 10 mars 1986 till månadsskiftet maj-juni 1987. 


Alla utom en har riktats mot kurder med verklig eller påstådd PKK-anknytning och har sin upprinnelse i det kaos som rådde efter mordet på Olof Palme.


DN 28 mars 1992


https://www.dn.se/arkiv/inrikes/holmers-straff-skarpt-hovratten-utpekar-en-buggning-som-sarskilt-graverande/22.18 TT, Tidningarnas Telegrambyrå går ut med Dagens Industris avslöjande att folkpartister misstänks ha gjort dataintrång i socialdemokraternas interna nätverk. 22.30 22.30-23.00. Riksriminalens utredare och biträdande rikskriminalchefen Christer Ekberg försöker övertyga jouråklagaren Carita Liljeström att besluta om husrannsakan för att säkra bevis.Expressen 5 september 2006


https://www.expressen.se/nyheter/braket-med-aklagaren/Svensk underrättelsechef får motta Hederslegionen

Publicerad 4 dec 2004 kl 14.27, uppdaterad kl 14.28


- Hedrande och tacksamt att bli uppmärksammad. Det säger Christer Ekberg, blivande Riddare av Franska Hederslegionen som till vardags är chef för Sveriges kriminalunderrättelsetjänst.


https://www.expressen.se/nyheter/svensk-underrattelsechef-far-motta-hederslegionen/Ebbe Carlsson


https://www.internetional.se/ebbecarlsson.htm
PKK-SPÅRET


http://www.politiskamord.com/p2pkk.htmlWalter Kegö och Jan-Henrik Barrling, som utgör Säpos tidigare Palmegrupp, överlämnade för två veckor sedan namnet tillsammans med 80 sidor tidigare okänt Säpo-material.


Materialet som Kegö och Barrling lämnat till Palmegruppen kretsar delvis kring den så kallade diplomatbuggningen på 1980-talet.

■ Säpo upptäckte under 1980-talet misstänkt spionage mot bland annat JAS-systemet och ubåtsskyddet från en sovjetisk diplomat i Stockholm.

Avdelningen för kontraspionage beslutade då att avlyssna diplomaten genom buggning i hans hem mellan 1985 och 1987.

■ Bedömningen av tolken som översatte buggningen var att Sovjetunionen både initierat och utfört mordet. https://www.expressen.se/nyheter/utpekade-skytten-kan-losa-palme-gatan/Inga kommentarer: