Dollarn är i dag rekordstark

De amerikanska turisterna väller just nu in i Europa ivrigt tjoandes om hur billigt allt är. På samma sätt gör den starka dollarn det förstås billigt för USA att importera varor. Och det är den biten som JD Vance inte gillar.

”När jag tittar på den amerikanska ekonomin”, sa den unga senatorn från Ohio, ”ser jag många finansiella ingenjörer och många mångfaldskonsulter.”

Och han fortsatte: ”Vad jag inte ser är människor som faktiskt tillverkar saker”.

Om det är billigt för amerikaner att köpa utländska grejer kommer de inte att köpa tillräckligt många amerikanska grejer. Det gör att de amerikanska fabriker där den amerikanska arbetarklassen annars hade kunnat ha hederliga jobb tvingas stänga ner.

Det primära ekonomiska problemet med att försvaga dollarn på det här sättet är att det skulle driva på inflationen. En svagare valuta skulle göra det dyrare att importera varor. Samtidigt skulle det ta tid att omskola ”finansiella ingenjörer och mångfaldskonsulter” till fabriksarbetare.

1985 träffades finansministrarna i USA, Frankrike, Japan, Storbritannien och Västtyskland på The Plaza i New York. Som av en händelse var detta tre år innan det ikoniska hotellet köptes upp av en viss Donald Trump.

Katrine Kielos-Marçal DN 22 juli 2024

https://www.dn.se/ekonomi/katrine-kielos-marcal-en-svagare-dollar-skulle-antagligen-inte-uppna-vad-trumps-kompisar-vill/


The strong dollar

https://englundmacro.blogspot.com/2024/07/the-strong-dollar.html


Plaza Accord

https://englundmacro.blogspot.com/2022/05/buzz-of-1980s-style-plaza-accord.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

In the perennial tussle between fear and greed, the former has seized the upper hand och Mattias Isakson, Swedbank

Röd Öppning - Red Opening