Den svenska kronan blir en lågräntevaluta - Ockhams rakkniv



 ”De senaste veckorna har vi sett att räntemarknaden prisat in flera sänkningar från Riksbanken till hösten och att man är mer positionerad mot att den svenska kronan blir en lågräntevaluta”

Diskussionen om huruvida den svenska kronan är undervärderad eller inte kom återigen på tal när Internationella valutafonden (IMF) i sin årliga rapport konstaterade att den svenska kronan är världens mest undervärderade valuta, med minus 17 procent.

Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, uppgav då till Di att kronan är på en optimal nivå när en euro kostar preliminärt runt 9,50 kronor och en dollar runt 8 kronor. Alltså en förstärkning med 17 procent.

DI 23 juli 2024



Den mest undervärderade valutan i världen rasar vidare. 

Ockhams rakkniv ger oss förklaringen - någon eller några tycker inte att det ger tillräckligt bra avkastning att sitta på svenska kronor.


Mattias Lundbäck

Ockhams rakkniv, uppkallad efter den medeltida engelske franciskanmunken och filosofen William Ockham (omkring 1287–1347), är en princip inom vetenskaplig metod som innebär att man inte ska anta fler företeelser eller ting än som behövs för att förklara de observationer man gör. 



RE: Bör verkligen riksbanken glädja fastighetsbolag och banker genom att sänka räntan?







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

In the perennial tussle between fear and greed, the former has seized the upper hand och Mattias Isakson, Swedbank

Röd Öppning - Red Opening