Svensk ekonomi går sämst i EU

 Sveriges ekonomi går sämst av alla 27 medlemsländer i unionen, enligt EU-kommissionens senaste prognos. I år väntas rentav bruttonationalprodukten krympa med 0,8 procent.

SvT 13 februari 2023

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/svensk-ekonomi-samst-i-eu


 I Sverige tror många fortfarande att man sparar i ladorna när ekonomin går på lägre varv än nödvändigt eftersom det ger lägre statsskuld.

Henrik Mitelman, Dagens Industri 21/9 2020: ”Att den svenska staten har möjlighet att bedriva en så expansiv finanspolitik i detta läge är fantastiskt. För det ska vi tacka Anders Borg och Magdalena Andersson som har hållit hårt i slantarna under de goda åren.”

Aftonbladet 22/9 2020: ”Magdalena Andersson fick rätt. De stora satsningarna är möjliga för att vi har sparat i ladorna under de goda åren.” 

Sparat i ladorna? Hm. Var exakt står dessa lador? Och vad innehåller dom? Jo, jag förstår att det är bildlikt menat. Men det är ändå vilseledande och fel.

Produktionen kan användas för konsumtion eller investeringar. Vi sparar för framtiden genom att investera. Något annat sätt finns inte. 

https://englundmacro.blogspot.com/2020/10/guldet-euron-och-budgetunderskottet.html


Praxis är att taket ska hållas, varför ska man annars ha det?

För att hålla det nuvarande taket skulle krävas en massiv åtstramning. Ska den nya regeringen istället – trots att den säger sig värna om ramverket – det första den gör riva upp ett riksdagsbeslut om utgiftstak? SvD fick på tisdagen inget rakt svar på frågan från den nya finansministern:

– Vi återkommer i budgetfrågan, om utgiftstak och andra delar, sa Elisabeth Svantesson 

https://englundmacro.blogspot.com/2022/10/praxis-ar-att-taket-ska-hallas-varfor.html


Hur blev det så att I Sverige är hård budgetdisciplin, ända sedan 1990-talskrisen, närmast en statsreligion?

https://englundmacro.blogspot.com/2021/09/hur-blev-det-sa-att-i-sverige-ar-hard.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB