Dagens Industri: I bästa fall kan kravet på en ny folkomröstning om euron undvikas
Det har gått 20 år sedan folkomröstningen om euron, och linjen ”vänta-och-se” (ett vanligt resonemang på nejsidan) måste nu anses passerad. De värsta farhågorna om att europrojektet skulle krascha har inte besannats.
Kronan har inte blomstrat under åren i utanförskap, och företagen har inte fått den uppenbara hjälp av en rörlig valuta som det talades om vid tiden för euroomröstningen. Exportindustrin är också i ökad utsträckning en importindustri, eftersom komponenter tillverkas i olika delar av världen.
För partierna är det en grannlaga fråga.
Det är begripligt att finansminister Elisabeth Svantesson i måndagens Di svarade på frågan så här: ”Det finns inte på bordet att förbereda för euron, nej.”
Om Moderaterna och Socialdemokraterna gör gemensam sak om en svensk euroanslutning kan följden bli att Sverigedemokraterna profilerar sig som det stora nejpartiet. Med det scenariot skulle nästa riksdagsval riskera att bli ett slags folkomröstning om euron.
Det var fel att hålla en folkomröstning om euron.
Det blev dock oundvikligt efter att moderatledaren Carl Bildt i en riksdagsdebatt 1997 sa att han ville ha en folkomröstning om valutaunionen. Efter det var det givetvis svårt för honom själv och för andra politiker som var positiva till euron att förespråka ett annat tillvägagångssätt.
Om näringslivet kan ta initiativet och markera varför en anslutning är viktig för svenska företags konkurrenskraft kan processen underlättas. I bästa fall kan dels Sverigedemokraterna svänga (som de gjorde om Nato), dels kravet på en ny folkomröstning undvikas.
DI Ledare:Tobias Wikström 6 februari 2023
https://www.di.se/ledare/naringslivet-bor-ta-initiativet-om-euron/
Liberalerna: Sverige ska införa Euron senast 2022
Liberalerna 5 mars 2018
https://news.cision.com/se/liberalerna/r/liberalerna--sverige-ska-infora-euron-senast-2022,c2464894
Kommentarer