På lördag är det exakt 30 år sedan riksbankschefen Bengt Dennis och Carl Bildt-regeringen slängde in handduken för den fasta växelkursen och lät kronan flyta

Under pressen från 160 miljarder kronor i valutautflöden på fem dagar och stor dramatik gavs den fasta växelkursen upp och kronan tilläts flyta fritt den 19 november 1992. 

Folkomröstningen 2003 om att bli utbytt mot euron, vanns med 56 procent av rösterna för kronan mot 42 procent för euron. 

Allra mest briljerade den som säker hamn under euroskuldkrisen. De två dagarna den 8 och den 13 mars 2013 var kronan enligt KIX-indexet till och med starkare än innan den läts flyta. 

De som argumenterat för att EU:s länder var för olika, reagerade för olika på chocker och därför behövde olika penningpolitiska doser fick nu svart på vitt att de tänkt rätt, medan de som förespråkat euron och möjligheterna att påverka EU:s räntepolitik och delta i den föreslagna bankunionen vägde lätt i debatten. 

Kronan var populärare än någonsin. I SCB:s majenkät 2013 svarade över 80 procent att de ville ha kronan och under tio procent euron. 

Riksbanken bestyckad med räntevapnet, möjligheter att intervenera och statistik borde vara bäst skickad att göra valutaprognoser. Varje år sedan 2009 har de räknat med en starkare krona på två års sikt. Hittills har det varit fel alla gånger. 

Nu tror de också att kronan ska stärkas. De inte ensamma. Alla analytiker i nyhetsbyrån Bloombergs enkät räknar med att kronan 2024 kommer att stå stakare mot dollarn och euron än den gör nu. 

Linda Fries-Åman Grafik

Anna Byström  Grafik

Mikael Vilenius DI torsdagen den 17 november 2022

https://www.di.se/analys/30-arskris-for-flytande-kronan-en-av-varldens-samsta-valutor/


Det kommer inte att vara möjligt att länge till bibehålla den rekordhöga svenska realräntan. Om regeringen inte låter kronan flyta är risken alltmer överhängande för att marknaden kommer att se till den saken. Det blir genant för de ansvariga i nuvarande och tidigare regeringar men är ingen nationell katastrof.

Rolf Englund på DN Debatt 26 augusti 1992

https://www.internetional.se/dn92.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

Börsen i Stockholm och New York 4-5 augusti 2024