Rolf Gustavsson, demokratin och sockerbagare

Euron har i Jean Monnets anda införts utan att Europas ledande politiker har inhämtat medborgarnas uttryckta gillande av något som många hävdar bara kan fungera om EU omvandlas till en Union, eller ett nytt romerskt rike, som jag brukar kalla det.


Kanske det är lite hårt uttryckt, men de flesta håller nog med om att bristande demokratisk legitimitet är ett av EUs stora problem.

- Ett av de avgörande argumenten för mig mot en federal utveckling är att
jag tror inte att det kommer att gå att skapa ett europeiskt parlamentet som kommer att upplevas som legitimt som lagstiftare av folkflertalet i Europa, säger Göran PerssonRolf Gustavsson, vars omdöme och kunskaper inte kan ifrågasättas av någon, har tagit upp det i en artikel vari han påtalar "försummelsen att pedagogiskt vinna folks förståelse för att den fördjupade ekonomiska integrationen också har en politisk dimension".

"en politisk dimension".


Med det syftar han på avgörande stora steg mot ett Europas Förenta Stater.

De som inte vill ha en sådan utveckling kallar han "allehanda populistiska sockerbagare som lockar med den gamla världens söta illusion om nationell suveränitet".

Ett sådant förakt för många medborgares bekymmer över EUs redan nu bristande demokratisk legitimitet är lika betecknande för federalisternas sätt att föra dialogen med medborgarna som illavarslande för framtiden.


Full fart framåt, och strunta i isbergen, säger man på Bryssels kommandobrygga, liksom man sade det på Titanic.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sju chefsekonomer med delade meningar (2,5 eller 2,25)

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet