Hans Dahlgren har skrivit sina memoarer ”I fem statsministrars tjänst” -Tsunamibanden

Inger Arenander SvD 20 oktober 2024

https://www.svd.se/a/25q1Kx/hans-dahlgren-om-memoarerna-i-fem-statsministrars-tjanst


Tsunamibanden blir inte offentliga

Uppdaterad 28 november 2012 Publicerad 26 november 2009

Regeringskansliets säkerhetskopierade material, som till exempel den elektroniska trafiken i samband med tsunamikatastrofen julen 2004, ska inte vara allmänna handlingar.

Därmed kan de inte heller begäras ut av medborgarna.

Det föreslår som väntat nu regeringen i en proposition till riksdagen. Beslutet togs vid torsdagens sammanträde och innebär att tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar, ändras.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tsunamibanden-blir-inte-offentliga


Ministrarna i den svenska regeringen talade inte med varandra under hela det första dygnet efter tsunamikatastrofen. Det framgår i de tidigare hemligstämplade förhören som Katastrofkommissionen haft med de statsråd som var ansvariga för hanteringen av katastrofen där 543 svenskar omkom.

Biståndsminister Carin Jämtin var den enda som arbetade under annandag jul med att få igång bistånd till Sri Lanka som drabbats av tsunamikatastrofen.

På grund av bägges tunga arbetsbörda tar hon normalt inte kontakt med Hans Dahlgren utan särskild anledning. Laila Freivalds inhämtade ingen information från media, men hon bestämde sej ändå för att vara på UD på måndag morgon.

När hon anlände till UD halv elva på måndag förmiddag pågick ett möte inne på Hans Dahlgrens rum. Laila Freivalds reflex var att hon borde ha varit informerad om, och deltagit i detta möte från början. Hon fick då klart för sej att det var en stor katastrof även för Sverige.

Statsminister Göran Persson såg på tv om tsunamin på annandagens morgon, men uppfattade ingen direkt koppling till Sverige. Hans statssekreterare Lars Danielsson ringde, men Göran Persson säger till kommissionen att han inte nu minns om det hade med det inträffade att göra. De har en fast rutin att regelbundet stämma av läget.

Publicerat fredag 2 december 2005



Tillbaka till Wall Street och Stockholm 21 oktober 2024

https://englundmacro.blogspot.com/2024/10/wall-street-och-stockholm-21-oktober.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det svänger fort på räntemarknaden

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

Börsen i Stockholm och New York 4-5 augusti 2024