Fy skam Peter Norman

Klockan 21.15 torsdagen den 25 april skickade fastighetsbolaget Oscar Properties ut ett pressmeddelande om att styrelseordföranden Peter Norman omedelbart lämnar sin post.

Han lämnade följande kommentar:

”Oscar Properties har genomgått en händelserik period under min tid som styrelseordförande i Bolaget. Bolaget har tyvärr haft en besvärlig timing vid inträde på fastighetsmarknaden och de kraftiga räntehöjningar som förekommit har medfört att styrelseuppdraget på senare tid ändrats till att hantera frågor som det med all säkerhet finns lämpligare kandidater för. Jag vill tacka ägare och samarbetspartners för förtroendet och för den tid som varit.” säger Peter Norman.

Vad som fick Peter Norman att efter fyra år på posten sent en kväll bestämma sig för att ta sig ut via nödutgången?

Förklaringen finner vi några timmar tidigare, närmare bestämt 17.40 då Oscar Properties meddelade att långivare har krävt tillbaka 884 miljoner kronor av bolaget men inte fått några pengar och därmed lämnat in en konkursansökan.

Redan när Peter Norman tillträdde som ordförande för Oscar Properties var det många som höjde på ögonbrynen. Bolaget var redan då skandalomsusat och att Peter Norman, som varit både finansmarknadsminister och vd för statliga Sjunde Ap-fonden, hyrde ut sin trovärdighet var anmärkningsvärt.

Peter Norman har fått bra betalt, 2022 fick han drygt 600 000 kronor i arvode eller tre gånger mer än vad ordföranden i börsens största fastighetsbolag Balder tjänar.

För den som är intresserad rekommenderas den här genomgången i Dagens Industri av Oscar Properties och grundaren Oscar Engelberts spektakulära uppgång och fall.

https://www.di.se/nyheter/monument-over-korthuset-som-foll/?lid=o01v0hjgavuy

Det var inte första gången Peter Norman växlade in det förtroendekapital han fått till skänks av väljarna. 

Efter valförlusten 2014 valdes Peter Norman in i styrelsen för Swedbank. Även den sejouren blev mindre lyckad.

Under hans tid i styrelsen ertappades Swedbank med inblandning i en av historiens största penningtvättshärvor och Peter Norman blev dessutom ifrågasatt eftersom han är personlig vän med dåvarande chefen för Finansinspektionen Erik Thedéen, som skulle granska banken. 

Norman avgick våren 2019 några månader efter att skandalen briserat.

En annan tidigare politisk veteran som nyligen gjort sorti i ett krisbolag är Göran Perssons kompis Björn Rosengren.

Han lämnade nyligen ordförandeposten i fastighetsbolaget Fastator som har svårt att betala räntorna på sina lån och vars aktie fallit med 95 procent sedan toppen.

I styrelsen för Fastator sitter också den före detta statsministern Carl Bildt.

Just politiker och fastigheter är en vanlig kombination. Fastator var tidigare storägare i Offentliga Hus, ett bolag där förre M-ledaren Ulf Adelsohn och tidigare finansborgarrådet Mats Hult (S) satt i styrelsen.

Bolaget köptes sedermera av SBB, med tidigare S-toppen Ilija Batljan i spetsen 

Andreas Cervenka Aftonbladet Nyhetsbrev 4 maj 2024


Fastator Björn Rosengren och Carl Bildt

https://englundmacro.blogspot.com/2024/02/fastator-bjorn-rosengren-och-carl-bildt.html


Fastator med Björn Rosengren och Carl Bildt i styrelsen har satt överbelåning i system

Magnus Dagel DI 14 september 2023

https://englundmacro.blogspot.com/2023/09/fastator-med-bjorn-rosengren-och-carl.html




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB