Drömmen om romarriket lever kvar i EU:s historia
En likadan union av självständiga europeiska stater har aldrig funnits tidigare. Däremot finns det onekligen historiska rötter och förebilder till det agerande som bär upp dagens EU-parlament och EU-kommission.
Jag brukar dela in dem i två kategorier: imperietraditionen och nätverkstraditionen.
Imperietraditionen kan länkas till två föregångare: det romerska imperiet och Karl den stores kejsardöme, vilka båda figurerar prominent i EU-historiken.
Karl den stores imperium, som dominerade en stor del av Västeuropa under decennierna kring 800, uppfattades som ett försök att revitalisera och nylansera det romerska riket, och när den tyske kungen Otto den store kröntes till romersk kejsare år 962 var det också ett steg i den riktningen.
Det ”tysk-romerska riket” lyckades dock aldrig skapa ett lika stort och allmänaccepterat imperium som romarna och Karl den store gjort.
(RE: Det Tredje Riket förbigås som vanligt med tystnad.)
Hansan var ett förbund av fria (eller nästan fria) städer, vilka samarbetade under organiserade former för att främja sina köpmäns handel. Överbyggnaden var extremt liten: det fanns ingen gemensam armé eller flotta, ingen regering, inget råd och endast en ämbetsman
Så vad är dagens EU? Knappast ett imperium. Snarare en statlig – och betydligt mer organiserad och byråkratiserad – variant av den typ av nätverk som Hansan och andra förbund sökte upprätthålla.
Dick Harrison SvD 30 maj 2024
https://www.svd.se/a/Mn3q95/ar-eu-mer-likt-romarriket-eller-hansan
Kommentarer