Rolf Gustavsson: Den yrvakna kampanjen inför valet till EU-parlamentet

Rekordårens framgångar utvecklade känslan av överlägsenhet som kom till uttryck i Tage Erlanders berömda Metalltal (1961). 

Frågan om svenskt medlemskap besvarades med ett trefaldigt nej: vi vill inte, vi kan inte och vi behöver inte. Vi vill inte förlora suveränitet, vi kan inte på grund av neutraliteten och vi behöver inte eftersom ekonomin blomstrar. 

Detta var den ståndaktiga nationalstatens hybris.

Fredagen den 26 oktober 1990 gjorde regeringen en avsiktsförklaring som öppnade för en ansökan om medlemskap i dåvarande EG. Då hade Berlinmuren fallit och därmed förbehållet beträffande neutraliteten. 

Bristen på insikt i projektets uppbyggnad och dynamik. 

Det gäller framför allt en bristande förståelse av att Europa är en process och inte en gång för alla avslutat bygge. Dagens EU är naturligtvis inte den organisation som Sverige ansökte om medlemskap i 1994. Detta är banalt sant.

Men om ett land som Sverige ständigt försöker bromsa eller förhindra förändringar så uppstår problem, både inrikespolitiskt och inom EU.

Inom EU har Sverige länge kunnat söka skydd bakom Storbritannien i förvissningen att britterna skulle blockera obehagliga förändringar. På så vis har Sverige i många fall kunnat ligga lågt. 

Men efter Brexit så måste Sverige söka sig nya vänner. 

Vilka är det? 

Rolf Gustavsson SvD 21 maj 2024

https://www.svd.se/a/0VnP5E/rolf-gustavsson-halla-sverige-dags-att-lara-sig-europa


Rolf Gustavsson: Denna sammanfallande förbannelse har sina rötter i Maastricht

Prodi: It is politically impossible to propose that now. But some day there will be a crisis and new instruments will be created."

Rolf Gustavsson SvD 3 december 2022

https://englundmacro.blogspot.com/2022/12/rolf-gustavsson-denna-sammanfallande.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Swedbank: Svagare krona krävs för att nå inflationsmålet