Rolf Gustavsson: Denna sammanfallande förbannelse har sina rötter i Maastricht

 Bristerna i konstruktionen skulle rättas till senare genom nya fördrag, sades det.

Denna taktik att fly framåt in i en obestämd framtid inledde en permanent konstitutionell kris som förvärrats genom den stegvisa utvidgningen av medlemskretsen (från 12 till idag 27 medlemsländer). Den blir en akut existentiell kris om och när utvidgningen så småningom fortsätter (med västra Balkan och Ukraina).

Listan över syndabockar kan göras lång. Men om jag skulle lyfta fram en nyckelperson ur glömskan så är det José Manuel Barroso. Under tio år ledde han EU-kommissionen. En vältalig pratkvarn som visade sig vara en anpasslig opportunist med generande brist på strategiska insikter. Barroso fick sin andra mandatperiod under Fredrik Reinfeldts ordförandeskap.

Det brukar sägas att Europa går framåt genom kriser, med hänvisning till den optimism som den store inspiratören Jean Monnet gärna odlade. Han brukade också säga att problem inte skall uppfattas som hinder utan som hävstänger för framgång.

 Rolf Gustavsson SvD 3 december 2022

https://www.svd.se/a/767v0V/rolf-gustavsson-sverige-tar-over-eu-under-svara-omstandigheter


Reinfeldt, Rolf Gustavsson, Lissabonfördraget och Sudettyskarna

Det var ju inte alls så att Fredrik Reinfeldt "lyckades förmå" Vaclav Klaus att skriva under.

Tjeckien fick ett undantag som innebär att de tyskar som fördrevs från dåvarande Tjeckoslovakien (en politisk, ekonomisk och monetär union som spruckit och delats upp i nuvarande Tjeckien och Slovakien) inte kan åberopa EU's Charter of Fundamental Rights för att få tillbaka sin beslagtagna egendom.

https://englundmacro.blogspot.com/2010/12/reinfeldt-rolf-gustavsson.html


Med Barroso från EEC till en federation of nation states, vad det nu är

https://englundmacro.blogspot.com/2012/09/med-barroso-fran-eec-till-federation-of.html


Prodi: It is politically impossible to propose that now. But some day there will be a crisis and new instruments will be created."

Konferensen bör leda till ett författningsbildande konvent och till vidareutvecklingen av en federal europeisk förbundsstat - Sveriges uppvaknande kan bli omskakande

Rolf Gustavsson SvD 4 december 2021

https://englundmacro.blogspot.com/2011/12/prodi-it-is-politically-impossible-to.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB