Obefogad rädsla för kvinnor?
Finns en tydlig förklaring till att takhöjden inom akademin har sänkts.
Männen var en förklaring på spåret; kvinnorna.
Jo, kvinnorna eftersom: ”I en feminin kultur utgörs normen av den genomsnittlige studenten och svaga studenter belönas, i en maskulin är normen toppstudenten och excellens belönas.”
Och så: ”Det finns studier från USA där man sett att kvinnor rent statistiskt tenderar att värdera yttrandefrihet lägre än män om yttrandefriheten kommer i konflikt med saker som jämställdhet, inkludering och mångfald.”
Ja, tills dessa tankegångar blev föremål för det fria akademiska meningsutbytet. I form av ett inlägg från Bo Rothstein.
En karl, förstås. Vem hade annars tyckt det var värt att yttra sig? Tillika seniorprofessor.
Susanna Popova SvD 26 maj
Bo Rothstein: Vägen till pöbelväldet
Aristoteles hävdade att den ”gode medborgaren” karakteriserades av dygder som rationellt tänkande, laglydighet och bildning, medan mobben präglades av otyglade passioner, moraliskt förfall och irrationalitet. Mobbens passioner gör problemet med demokrati till samma sak som problemet med tyranni: ingen av dem är i överrensstämmelse med rättsstatens principer såsom likhet inför lagen, saklighet och opartiskhet utan båda innebär att makt kommer att utövas godtyckligt och irrationellt. Mobbens maktutövning är enligt Aristoteles oförutsägbar och fångas lätt upp av demagoger som kan sträva efter total makt.
Vi ser i dag detta mobbvälde utveckla sig också inom universitetsvärlden i form av den i USA utbredda så kallade cancelkulturen som ofta tar sig uttryck i att studentgrupper (som ibland stöds av sina lärare) stör och avbryter inbjudna talare som de av ideologiska skäl finner misshagliga (ett aktuellt exempel är komikern Jerry Seinfeld som möttes av högljutt buande och en så kallad walk out när han skulle hålla ett anförande vid en examensceremoni nyligen).
Det remarkabla i dag är att inte mindre än femtio forskare – däribland även några professorer – vid Lunds universitet ställt sig bakom och försvarat den mobb-politik som de aktivistiska studenterna levererade vid Ulf Kristerssons föredrag.
Att förstöra ett möte, att hindra ett ordnat meningsutbyte, att i organiserad form avbryta den som talar, anser denna grupp forskare visar på ”en hoppfull strävan mot en mer djupgående form av demokrati”.
Stödet för detta mobbvälde blir naturligtvis inte bättre av att en av dessa femtio i klara ordalag har försvarat Hamas brutala och blodiga attack mot oskyldiga civila den 7 oktober, inklusive tagandet av gisslan. Detta gjorde han innan Israel alls hade svarat med några motåtgärder.
Den akademiska friheten är ett grundläggande element för en fungerande demokrati. När akademiker som dessa inte kan skilja mellan demokrati och mobbvälde är inte bara den fria forskningen utan också demokratin i fara.
Hur skall man framöver kunna få medborgare att åta sig uppdrag som förtroendevalda när vad de har att vänta sig när de framträder vid ett offentligt möte är ett mobbvälde påhejat också av universitetsanställda forskare?
Bo Rothstein Fokus 20 maj 2024
https://www.fokus.se/opinion/bo-rothstein-vagen-till-pobelvaldet/
Kommentarer