Leta i den här bloggen

2012-02-13

DN om Greklands exportfrämjande åtgärder

- Per T Ohlssons tillväxtfrämjande åtgärder för att rädda euron. Det var rubriken på denna blog nyligen.

Nu är det Dagens Nyheters ledarsida som 13/2 2012 mumlar om något slags tillväxtfrämjande åtgärder.

- Alternativet till att krympa de offentliga utgifterna vore att exportera sig ur krisen.
- För att eliminera det stora underskottet i betalningsbalansen måste exportbasen på något sätt öka.
 

På något sätt?
Har DN några förslag? Nej.
 

Det är en i Sverige vanlig uppfattning att det var Göran Perssons nedskärningar som satte fart på den svenska ekonomin. Nedskärningarna räddade landet, tror många. Men det som satte fart på den svenska ekonomin var att kronan sjönk och dollarn steg när Carl Bildt hade gjort sitt misslyckande.  Men Grekland har ingen egen valuta som kan falla i värde, vilket den borde för att öka efterfrågan utifrån för att ersätta den efterfrågan som bortfaller när utgifterna skärs ner. Läs mer här

- Grekland kan inte vara ett omöjligt fall, hoppas DN, i en variant av sin tidigare uppfattning att "Grekland är ett sorgligt särfall".

 I avsaknad av en egen valuta, som kan flyta, tvingas Grekland försöka sig på vad jag kallar Ådals-metoden, något som på ekonomspråk kallas intern devalvering.

Nils Lundgren har med sedvanlig klarsyn förklarat detta så här:
 

- Den nu förda politiken går ut på att sänka offentliga utgifter och höja skatter så att skyhög arbetslöshet och företagskonkurser tvingar fram fallande löner (och fallande priser på inhemska non-tradeables som turisttjänster).
 

Läs mer av Nils Lundgrens artikel här

 


Inga kommentarer: