Leta i den här bloggen

2012-02-19

Don't mention the war, men kom ihåg Brüning

- För några år sedan verkade det omöjligt att få in ett allvar i debatten. Vi flabbade oss igenom ett halvt decennium, kände efter så mycket att verben ”tror” och ”tycker” ersattes av ”känner” och ägnade långa offentliga debatter åt priset på väskor, varför ingen plötsligt ville vara medelklass och den växande Melodifestivalen.
 

Det skrev Kristin Lundell, SvD Kultur den 16 februari 2012 

Carl Rudbeck,fyllde på med en signerad artikel i  Sydsvenskan 18 februari 2012 

Vi här uppe i Norden tenderar att avskärma oss och säga att det är rätt åt dessa lata greker. De inbillade sig att man kunde pensionera sig vid 50 års ålder med full lön. Nu får de betala för sina misstag.
 

Sen kan man självgott zappa från TV:s dagliga kravallscener från ett brinnande Aten till hel- eller halvdebil underhållning som På spåret, Så ska det låta eller något slags melodifestival.
 

Det vore ett lika dumt som farligt misstag. Människorna idag i Grekland far illa, deras misstag har varit att de litat på sina demokratiskt valda politiker som lovat vad de inte har kunnat hålla. Men ännu farligare är att den ekonomiska krisen har blivit en politisk kris som kan komma att drabba andra länder som står på ruinens brant: Spanien, Portugal, Italien.
 

Historien upprepar sig sällan men det är svårt att inte tänka på Weimarrepubliken där ekonomiskt kaos öppnade vägen för nazismen.

Läs mer här

Weimarrepubliken handlade det också om i en artikel med rubriken "Don't mention the war"  av Ann-Charlotte Marteus i Expressen 19 feb 2012.

Greker varnar för hur illa det gick när Tyskland förödmjukades och svalts ut efter Versailles. Vill ni ha Weimarkaos och politisk extremism i demokratins vagga?
 

När tyska finansministern säger att Grekland bör flytta fram sitt val och tillsätta en teknokrat - regering, utan partirepresentation, behöver man inte vara en hjärnskakad John Cleese för att minnas nazismen och dess teorier om effektivitet kontra demokrati.

Läs mer här

Här kan Du friska upp Dina kunskaper om  Weimarrepubliken och Heinrich Brüning.

Inga kommentarer: