Östersjöstiftelsen och Löntagarfonderna

 



Östersjöstiftelsen slopade till slut sin omstridda placeringspolicy som tillät ledamöterna att privat köpa aktier i de onoterade innehaven. 

Men motståndet mot hårdare regler var kompakt 

Konflikter inom stiftelsen har lett till att två styrelseordförande avgått och en fått sparken, sedan i fjol har Östersjöstiftelsen haft fem ordförande. 

DI 4 oktober Ha Ha Ha


Höga toppar inom Östersjöstiftelsen – skapad av regeringen med pengar från löntagarfonder – har de senaste åren gjort stora privata klipp i bolag som stiftelsen har varit storägare i, visar Di:s granskning.

Striden har bland annat stått kring de regler som gör att ledamöterna i den så kallade placeringsdelegationen och de två anställda investeringsansvariga kunnat investera i samma onoterade bolag som stiftelsen, en lösning som är förbjuden på flera andra håll.

Di kan nu visa ett synnerligen fränt brev som den tidigare sparkade ordföranden Karin Röding skickade till finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) den 15 november i fjol. Brevet handlar om Stefan Nyström, som då satt i styrelsen för både Östersjöstiftelsen och Finansinspektionen.

Torbjörn Isacson DI 24 september 2024

https://www.di.se/nyheter/investeringskaos-i-miljardstiftelsen-sa-nara-insiderhandel-det-gar-att-komma/


Östersjöstiftelsen, som bygger på löntagarfondspengar och stödjer forskning, ska ha låg risk i sin aktieportfölj. 

Enligt statuterna strävar Östersjöstiftelsen, en av landets tyngsta forskningsfinansiärer som förvaltar 8 miljarder kronor, efter riskspridning inom respektive tillgångskategorier genom väldiversifierade portföljer.

Men tre högriskinnehav står för merparten av portföljen med totalt 20 innehav – trots att det största innehavet nästan halverades i värde på en dag i förra veckan.

Torbjörn Isacson DI 6 augusti 2024

https://www.di.se/analys/kollaps-i-riskfylld-portfolj/






Östersjöstiftelsen

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96stersj%C3%B6stiftelsen

 

Södertörns högskola

https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6dert%C3%B6rns_h%C3%B6gskola


Stiftelsen för forskning inom områden med anknytning till Östersjöregionen och Östeuropa (Östersjöstiftelsen) bildades av den svenska regeringen år 1994. Östersjöstiftelsen har till uppgift att stödja forskning och utbildning vid Södertörns högskola.

Per-Olof Edin är ordförande i Styrelsen

Södertörns högskola inrättades efter ett riksdagsbeslut 1995. Riksdagen ställde redan innan beslutet om högskolans tillkomst forskningsresurser till förfogande. Det skedde genom att avkastningen från en av de stiftelser som inrättades i samband med avskaffandet av löntagarfonderna (Östersjöstiftelsen) skulle gå till detta ändamål.

https://www.internetional.se/fondmny.htm


Säga vad man vill om Edin och löntagarfonderna (som inte nämndes i boken) Men han var emot, more or less, kronkursförsvaret och bestämt emot EMU.

Per-Olof Edin sade att makten flyttat från Norra Bantorget till Stureplan. 

Vi blev lite övermodiga, sade förre LO-ordföranden Bertil Jonsson om 70-talet 

https://www.internetional.se/roskrig05.htm







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

Börsen i Stockholm och New York 4-5 augusti 2024

Börsen 4-5 maj