Chat control går ut på att införa massövervakning inom EU

 



Under torsdagen gav regeringen och Socialdemokraterna officiellt sitt godkännande till chat control

Internettjänstleverantörerna tvingas bygga in bakdörrar i sina system, som myndigheterna sedan håller på glänt för att se att allt går rätt till på nätet. 

Förslaget strider i sig mot en rad grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter, såsom yttrandefriheten, meddelarfriheten och rätten till ett privatliv. 

Motståndet har därför varit massivt. Varpå EU har lagt huvudet på sned, tänkt efter, och sedan tagit till orda: Okej, ni har rätt. Det är klart att ni ska kunna skicka meddelanden ostört. 

Vi får läsa meddelandena innan de skickas i stället.

Pedofilnätverken kommer förstås bara fortsätta använda sina underjordiska kanaler på darknet. Vad vi i själva verket skapar med bakdörrarna är systematiska säkerhetsluckor i EU:s hela infrastruktur, gentemot de helt vanliga medborgarna. Företagen. Rättsväsendet. Medierna. Vården. Makthavarna.

Jag vet faktiskt inte vad som är värst: att politikerna säger ja till chat control för att de inte satt sig in i vad det innebär. 

Eller att de vet precis vad det är de gör nu.

Lisa Magnusson DN 26 september 2024

https://www.dn.se/ledare/lisa-magnusson-sverige-gor-tummen-upp-till-chat-control-forstar-politikerna-ens-vad-det-innebar/


Att hetsa igenom lagstiftning som krymper yttrandefriheten gör tillvaron osäker.

En sak står klar efter de senaste veckornas turer mellan rättsväsendet och Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD): Lagen om hets mot folkgrupp är obegriplig.

Även denna tidnings juridiske expert, Mårten Schultz, konstaterar uppgivet: ”Jag fattar ingenting.” (X 26/9).

Inte ens en professor i civilrätt kan hänga med i vad som gäller. Hur ska då en enkel medborgare veta vad de har att rätta sig efter?

Obegripligheten är en tydlig indikation på att hetslagen tillåtits att bli alldeles för omfattande och godtycklig. Så vårdslöst kan inte yttrandefriheten hanteras. 

Människor ska inte behöva sväva i osäkerhet kring vad de kan säga, skriva och sprida i sociala medier. Särskilt inte som vi vet att det redan finns en utbredd självcensur i Sverige.

Också vi som är kritiska till Jomshofs kommunikation och politiska linje har behövt försvara hans rätt att yttra sig.

I stället för att låta hetslagen få en rimligare och mer avgränsad utformning, har regeringen utvidgat den och gjort den ännu mer svårbegriplig.

Mattias Svensson SvD  27 september 2024

https://www.svd.se/a/ny4wbx/richard-jomshof-sd-visar-att-hetslagen-ar-obegriplig


Tillbaka till den 27 September 2024



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

Börsen i Stockholm och New York 4-5 augusti 2024

Börsen 4-5 maj