”Girig-Sverige”

 Sedan Andreas Cervenka skrev ”Vad är pengar?” för tio år sedan har priset på en trea i Stockholm fördubblats medan antalet svenska miljardärer fyrdubblats. 

I uppföljaren ”Girig-Sverige” visar han hur låneballonger, inflation och växande ojämlikhet hänger ihop. Lars Linder har läst en otålig uppdatering inför nästa finanskrasch.

Plötsligt var Stockholm översvämmat av sparkcyklar. De kom från ingenstans och låg i drivor på gator och torg, övergivet blinkande i ödsliga skogsdungar eller nonchalant slängda i vattnet. De förfulade stan och var i vägen, och ingen kunde eller ville göra något åt saken. De åksugnas lycka, allmänningens tragedi.

Det obegripligaste var ändå uträkningen bakom. Dessa ofantliga mängder material och teknik, all denna logistik för att samla in, reparera och återdistribuera. Hur kunde det rimligtvis vara lönsamt för någon?

Svaret är enkelt. Det var det inte. Elcykelföretagen tävlar nämligen i startupens speciella bubbelverksamhet. De förväntas inte ge någon som helst avkastning, åtminstone inte på länge. I stället ska de locka investerare som förväntar sig en blixtsnabb expansion och monopolliknande framtid, enligt modell från tech-industrin.

Gör det egentligen något? Är det ett problem att 81 svenska dollarmiljardärer har tillgångar motsvarande nästan hälften av landets BNP? 

Andreas Cervenka är ingen polemiker, ändå verkar han otåligare den här gången. Stilen är stramare och tonen bistrare. Det har gått för långt, förstår man, och säkert är det bara en tidsfråga innan nästa finanskris hemsöker oss; värre än den förra.

Det är ju globalt, och lika lite som världen undgår klimatkraschen genom att Sverige bygger en vindkraftpark till så lär vi undgå nästa finanskrasch för att Riksbanken höjer räntebanan.

DN 2022-04-18

https://www.dn.se/kultur/andreas-cervenka-far-en-att-baxna-infor-den-svenska-bubbelekonomin/


För att hitta börsens vinnare är rådet i stället att hålla sig till de 30 procent av bolagen som tjänar pengar ”och inte hela tiden är i behov av nytt kapital”


Med tanke på hur uppmärksammad den var i våras, är det märkligt hur totalt frånvarande Andreas Cervenkas bok ”Girig-Sverige” (Natur & Kultur) och dess tema om växande ekonomiska skillnader var i valrörelsen.

Frågan varför de ekonomiska skillnaderna växer är förvisso inte helt enkel. Att goda affärsidéer, starka investerare och växande möjligheter att nå globala marknader med nya och förbättrade produkter gjort att fler svenskar blivit miljardärer är knappast något problem. Tvärtom.

Men alla som haft tillgångar eller ägt sin bostad har också curlats av penningpolitiken sedan finanskrisen 2008, med extremlåga räntor över en hel konjunkturcykel som fått inflationen att skena på aktie- och bostadsmarknaden. 

Detta har slumpmässigt berikat de som är äldre och urbana – och fördyrat för yngre och familjer som velat köpa större eller flytta till städer där jobben finns. Med ränteavdrag har skuldsättning dessutom varit skattemässigt gynnat, medan arbete fortfarande är högt beskattat i Sverige.

Mattias Svensson SvD  2022-09-19

https://www.svd.se/a/76Kj19/antligen-granskas-penningpolitiken


”Girig-Sverige” (Natur & Kultur) 

https://www.bokus.com/bok/9789127176171/girig-sverige-sa-blev-folkhemmet-ett-paradis-for-de-superrika/


Martin Wolf “The Crisis of Democratic Capitalism” Årets viktigaste bok

https://englundmacro.blogspot.com/2023/02/martin-wolf-crisis-of-democratic.html



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB