Jämfört med tidigare kriser står de tre svenska storbankerna stadigt
Svenska banker har gått igenom två stora kriser; fastighetskrisen 1990 och finanskrisen som utlöstes av Lehman Brothers konkurs hösten 2008. Även under sistnämnda spelade fastighetslån en stor roll, framför allt i Baltikum.
Kraschen på 1990-talet föregicks av kreditavreglering, fastighetspriser som stigit extremt i värde och belåningsgrader på uppemot 100 procent. Bankerna lade ingen större vikt vid betalningsförmågan, så länge värdet på fastigheterna steg rullade det på.
Åren 1990-1993 föll i stället priserna för kommersiella fastigheter runt två tredjedelar
Bara Handelsbanken och SEB klarade sig utan statligt stöd den gången, dock gjorde de varsin nyemission. Innan dess hade aktierna fallit 85 respektive 95 procent, och värderades till 0,2 respektive 0,1 gånger det egna kapitalet.
Bolag som tog hand om fastighetslånen med tillhörande panter, där Nordbankens Securum var störst med 50 miljarder kronor i dåliga lån. Planen lyckades och Securum avvecklades 1997.
Tio år senare hade europeiska banker expanderat till Östeuropa, där tillväxten var hög liksom värderingarna av bankaktier. SEB och Swedbank växte snabbt i Baltikum.
Under finanskrisen 2009 kulminerade kreditförlusterna. För Swedbank blev facit förluster på 24,6 miljarder kronor
För SEB stod Baltikum för 77 procent av kreditförlusterna på totalt 12,5 miljarder kronor. SEB:s förluster på svenska bolån var 11 miljoner kronor.
Men nu är det fastigheter som oroar. Handelsbanken har störst andel av utlåningen till fastighetsbolag
En stor skillnad mot finanskrisen är att bankerna har mer eget kapital.
Vissa likheter finns, som fartblindheten. Nu driven av låga räntor, då av den baltiska tillväxten. Sedan börjar det halta. Nu har fastighetsbolagen en stor andel av sina lån på obligationsmarknaden, som får ta smällen innan bankerna.
Agnetha Jönsson DI 26 maj 2023
https://www.di.se/analys/darfor-klarar-bankerna-en-fastighetskris/
Baltikum
Englund: Baltikum Swedbank SEB och Bolånen. Cervenka (englundmacro.blogspot.com)
Kreditavregleringen
Englund: Kjell-Olof Feldt och Lars Wohlin om 90-talskrisen (englundmacro.blogspot.com)
Novemberrevolutionen i Sverige 1985 - den okända statskuppen
Det finns delade meningar om huruvida fria kapitalrörelser av det slag som skulle komma till stånd utan en valutareglering bör kombineras med fast växelkurs eller om fria kapitalrörelser förutsätter en flytande valuta, där även växelkursen sätts av marknaden.
Vid en fast växelkurs (fast i den meningen att den bara ändras när regeringen devalverar) skulle spekulanterna få hela vinsten vid en devalvering, medan Riksbanken skulle stå för kursrisken, något som från allmän utgångspunkt inte vore någon fördel.
Ledare i Svenska Dagbladet 1985-06-27, skriven av Rolf Englund
https://www.internetional.se/kapitalet.htm
Securum, Första Sparbanken och Nordbanken, Gotabanken och Föreningsbanken
https://www.internetional.se/9803nbed.htm
Proposition 1991/92:168 om statligt engagemang för lösning av krisen i Sparbanken Första AB
På regeringens vägnar, Carl Bildt/Bo Lundgren
Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 9 april 1992
https://www.internetional.se/swedbank.htm
Kommentarer